Budyniowiec z borówkami latem robię co kilka dni. To ciasto bez pieczenia to u mnie hit
Ciasta bez pieczenia to doskonała opcja zwłaszcza na lato. Można je bowiem przygotować bez włączania piekarnika. A to nie tylko oszczędność energii, ale przede wszystkim niższa temperatura w kuchni i w całym mieszkaniu. Dlatego ja rzeczywiście robię je dość często, zwłaszcza że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Kilka lat temu wymyśliłam budyniowiec z borówkami, który w sezonie letnim robię kilkanaście razy. To ciasto znika u mnie w szybkim tempie.
Jak przygotować krem budyniowy?
Podstawą kremu budyniowego jest oczywiście budyń. Można go przygotować domowym sposobem lub z torebki. By jednak zrobił się lżejszy i bardziej puszysty, warto zmiksować go z odpowiednim dodatkiem. Zazwyczaj dodaje się go do miękkiego masła i miksuje na puszystą masę. Krem wychodzi smaczny, jednak dość kaloryczny i jak dla mnie za ciężki na lato. Dlatego wolę inne dodatki do budyniu. Dobrze w tej roli sprawdzi się serek mascarpone czy ubita śmietanka kremówka. Dodaje się ich zwykle 200-250 g na 500 g budyniu. Bitą śmietanę trzeba delikatnie wymieszać ze zmiksowanym budyniem, by nie zniszczyć jej struktury.
Ja jednak często robię krem do ciast z budyniu i serka homogenizowanego. Jest delikatny w smaku i konsystencji. Serka dodaję stosunkowo niedużo i zwykle robię to małymi porcjami. Czyli najpierw miksuję budyń, a potem dalej miksując dodaję do niego po trochu serek, aż powstanie zadawalająca konsystencja. Ilość dodanego serka homogenizowanego to 100-200 g na 500 g budyniu. Ilość ta zależy od konsystencji serka, budyniu, a nawet od temperatury otoczenia.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia budyniowiec z borówkami?
Budyniowiec bez pieczenia robię zwykle na ciasteczkowym spodzie. Czyli blenduję herbatniki na proszek, mieszam je ze stopionym masłem i tą masą wylepiam dno formy. Można też oczywiście zrobić spód z całych herbatników lub biszkoptów i po prostu wyłożyć nimi dno formy.
Przepis: Budyniowiec z borówkami
Ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie z kremem budyniowym i borówkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 200 g herbatników
- 100 g + 1 łyżka masła
- 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 450 ml mleka
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki umieść w robocie kuchennym i rozkrusz na proszek. Dodaj do nich 100 g stopionego masła, dokładnie wymieszaj. Średniej wielkości blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do niej masę ciasteczkową, równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki, by się zestaliła.
- Przygotowanie kremuOdlej pół szklanki mleka, wsyp do niego proszek budyniowy i cukier, dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z łyżką masła. Wlej do niego masę budyniową, wymieszaj. Mieszając, gotuj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go. Schłodzony budyń zmiksuj. Miksuj go dalej, dodając po 1 łyżce serka homogenizowanego.
- Wykańczanie ciastaBorówki umyj, osusz. Na ciasteczkowy spód wyłóż krem budyniowy, wyrównaj powierzchnię. Ciasto posyp borówkami, wciśnij je łyżką w środek kremu. Ciasto przykryj, wstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.
Jakie inne owoce można dodać do budyniowca?
Ja zazwyczaj do ciasta bez pieczenia z budyniem dodaję borówki amerykańskie. Owoce te są miękkie, a jednocześnie nie rozgniatają się w budyniu. Można je jednak zastąpić np. truskawkami, dojrzałym agrestem czy wydrylowanymi czereśniami. Dobrze też sprawdzą się tu pokrojone na kawałki morele czy brzoskwinie.