Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom
Nie lubię marnować żywności, dlatego mięso czy ziemniaki, które zostały mi z obiadu przerabiam na nowe dania. Odgrzane następnego dnia, nie zawsze dobrze smakują. Ale gdy połączę je z innymi składnikami i przygotuje z nich coś zupełnie nowego, każdy zjada bez marudzenia. Tak właśnie powstają moje kotlety ziemniaczane, które mają same zalety. Są tanie, proste i smaczne. Robi się je szybko i wyglądają niezwykle apetycznie.
Co warto dodać do kotletów ziemniaczanych?
By gotowane ziemniaki zamienić w kotlety ziemniaczane, trzeba je połączyć z jajkiem i mąką. Do samej masy warto zaś dodać składniki, które podniosą smak i pożywność potrawy. Popularnym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych jest smażona cebulka, a także posiekana zielenina, np. koperek, natka pietruszki. Jednak można też pokusić się o bardziej wymyślne dodatki. Ja do kotletów ziemniaczanych dodaję zwykle szynkę, szczypiorek i groszek. Dzięki temu nie tylko doskonale smakują, ale też wyglądają niezwykle apetycznie. Można je też jednak wzbogacić np.: kukurydzą z puszki, kawałkami papryki, gotowanej marchewki czy podsmażonego boczku albo kiełbasy.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z dodatkami?
Podstawą kotletów ziemniaczanych są ugotowane, wytłuczone ziemniaki. Jeśli nie przepuściłaś ich przez praskę od razu po ugotowaniu, możesz to zrobić także następnego dnia. Wcześniej jednak podgrzej ziemniaki np. w kuchence mikrofalowej. Wtedy bez problemu dadzą się zgnieść na gładką masę.
Przepis: Pożywne kotlety ziemniaczane
Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem szynki, groszku i szczypiorku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 100 g szynki w plasterkach
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówGroszek wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj go 5 minut, odcedź, osącz. Plasterki szynki pokrój w paski, a potem na małe kawałki.
- Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki przepuść przez praskę, by powstała gładka masa. Dodaj do niej jajko, mąkę, bułkę tartą, trochę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wymieszaj gęstą masę.
- Formowanie kotletówNabieraj dłonią nieduże porcje masy ziemniaczanej i formuj z niej cienkie, okrągłe lub owalne placki. Połowę placków posyp po środku szynką, groszkiem i szczypiorkiem. Przykryj pozostałymi plackami, dokładnie złącz brzegi i lekko dociśnij placki po całej powierzchni.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Kładź uformowane kotlety ziemniaczane i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Uformowane kotlety można też panierować w bułce tartej, dzięki czemu zyskają chrupiącą skórkę.
Inne pomysły na potrawy z gotowanych ziemniaków
Jeśli zostaną ci ziemniaki z obiadu, możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Pierwszy i najbardziej oczywisty, to odgrzanie ich następnego dnia i podanie do obiadu. Doskonałym pomysłem jest pokrojenie ziemniaków w plasterki i obsmażenie ich na oleju. Gotowane ziemniaki można też zamienić w apetyczne puree, dodać do sałatki albo przerobić na kopytka.