Tę sałatkę podała ciocia Ela na imieninach. Jej smak i skład mnie zachwyciły, więc zrobiłam ją w domu

Dodano:
Sałatka z papryką i fetą Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Sałatkę można zrobić z rozmaitych składników. Grunt, by dobrze ze sobą harmonizowały. Ta sałatka cioci Eli, to mistrzostwo świata. Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda i jest bardzo prosta.

Lubię sałatki. Nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale też dlatego, że można je przygotować na wiele sposobów. Za każdym razem smakują więc nieco inaczej i nie są nudne. A na dodatek można w nich znaleźć różne smaki i konsystencje. Pomysł na smaczną i prostą sałatkę podpatrzyłam ostatnio u mojej cioci. Z okazji imienin przygotowała prostą sałatkę z moją ulubioną fetą. Przekąska wyglądała niezwykle apetycznie, a jeszcze lepiej smakowała. Dlatego sama zrobiłam ją już dwa razy. Gorąco polecam nie tylko na lato.

Jakie dodatki pasują do sera feta?

Ser feta jest dosyć słony, dlatego idealnie komponują się z nim wszystkie dodatki, które neutralizują ten smak. Są to więc wszystkie soczyste warzywa, np.: papryka, pomidor, ogórek, cebula, cukinia, ale też szpinak, rukola i inne sałaty. Ser feta lubi także towarzystwo owoców typu: arbuz, gruszka, winogrona, granat. Do sałatek z serem feta idealnie pasują również: oliwki, suszone pomidory, zioła świeże i suszone, a także oliwa z oliwek, miód i ocet balsamiczny.

Jak zrobić sałatkę z serem feta i papryką?

Przygotowanie sałatki z serem feta jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić i wymieszać kilka składników. By ser feta dał się pokroić w ładną, kształtną kostkę, warto wyjąć go z lodówki 30 minut wcześniej. Wtedy zmięknie i zrobi się bardziej kremowy.

Przepis: Sałatka z papryką i serem feta

Apetyczna sałatka ze świeżej papryki, pomidora, cebuli, oliwek i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 słoiczka zielonych oliwek
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówSer wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w dużą kostkę. Pomidory umyj, przekrój na cztery, usuń stwardniałe kawałki, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę. Oliwki osącz, pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie pestek i sosuRozgrzej patelnię, wysyp na nią pestki słonecznika. Praż je często mieszając, aż lekko się zrumienią. Wystudź je. Do słoiczka wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Słoiczek zakręć, energicznie nim potrząśnij.
  3. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszaj. Sałatkę posyp szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Polej przygotowanym sosem.

Czym można zastąpić ser feta?

Ser feta charakteryzuje się słonym smakiem i krucho-kremową konsystencją. Oryginalny nie jest tani, ale bez problemu możesz go zastąpić serem typu feta. Smakuje bardzo podobnie.

Jeśli natomiast ser feta jest dla ciebie zbyt słony, możesz pomyśleć o delikatniejszym w smaku zamienniku. Dobrze sprawdzi się ser ricotta salata, który jest lekko słony, kruchy i twardy. Podobnie zresztą nada się halloumi. Ma słono-kwaśne nuty smakowe i jest dosyć twardy. Do powyższej kompozycji dobrze też będzie pasował ser kozi, a nawet zwarty ser twarogowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...