Dziecinnie prosta przekąska z dwóch składników. Nie wymaga pracy, smakuje wybornie i dobrze wygląda
Nasze ogórki z tuńczykiem to połączenie świeże i bardzo lekkie. Sekretem jest pasta z tuńczyka, ale nie żadna skomplikowana, tylko najprostsza, jaka może być: do tuńczyka z puszki wystarczy dodać majonez i przyprawy.
Jak zrobić szybką przekąskę z tuńczyka?
To przekąska, którą można podać w formie minikanapeczek, a można nadziać na patyczki niczym koreczki. Wybór należy do ciebie. My w przepisie podajemy tuńczyka w sosie własnym, ale można też zrobić pastę z tuńczyka w oleju. Wówczas można odcedzić nieco oleju i potem dodać, jeśli będzie taka potrzeba (pasta nie może być zbyt rzadka). Do zrobienia przekąski najlepsze będą ogórki szklarniowe, ale możesz ją też zrobić z gruntowych (wtedy przekąski będą dosłownie na jeden mały kęs).
Przepis: Przekąska z ogórka i tuńczyka
Proste koreczki idealne na lato.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 2 ogórki
- 1 pęczek drobnego szczypiorki
Sposób przygotowania
- Robienie pasty z tuńczykaTuńczyka zmiksuj lub rozgnieć widelcem z majonezem i przyprawami.
- Robienie koreczkówPokrój ogórki w grube plastry. Na każdy nakładaj porcję pasty z tuńczyka i posypuj całość posiekanym szczypiorkiem. Nadziej przekąski na patyczki do koreczków lub wykałaczki.
Przekąska z ogórka i tuńczyka – inne pomysły
Przekąskę możesz zrobić na kilka sposobów, tak naprawdę wiele zależy od tego, co dodasz do pasty z tuńczyka. Pasta z majonezem to sposób najprostszy, ale nie jest jedyny. Do tuńczyka możesz dodać oprócz majonezu odrobinę soku i skórki z cytryny. To doskonale podbije smak ryby i doda jeszcze więcej świeżości.
Do tuńczyka możesz dodać także kremową fetę. Wówczas wystarczy zmiksować lub rozgnieść rybę z puszki z serem i doprawić. Do takiego połączenia warto dodać jeszcze czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeśli chcesz nadać swojej paście jeszcze więcej lekkości, zamiast majonezu wykorzystaj naturalny jogurt grecki. Do pasty można także dorzucić gotowane, starte na drobnych oczkach, jajka.
Gotową już przekąskę z tuńczyka możesz udekorować w dowolny sposób. My posypaliśmy nasze ogórki z tuńczykiem szczypiorkiem, ale będą tu pasowały także posiekane drobno oliwki, natka pietruszki, pokrojona w drobną kostkę papryka czy posiekana drobno czerwona cebula.