Przepis na to pyszne i proste ciasto dostałam od przyjaciółki. Jadła je podczas wakacji we Francji i była zachwycona

Dodano:
Clafoutis z wiśniami Źródło: Shutterstock / photosimysia
Clafoutis z wiśniami po raz pierwszym spróbowałam u znajomej. Deser od razu mi się spodobał. Był lekki i przyjemny, a jego zrobienie też miało być proste. Spróbowałam.

Clafoutis zachwyca od pierwszego kęsa. Francuskie ciasto jest niesamowicie lekkie i przyjemnie słodkie, a smak ten przełamują lekko kwaśne wiśnie. To kwintesencja letniego deseru. Szczęśliwie zrobienie tego placka jest szybkie i nie trzeba spędzić połowy dnia w gorącej kuchni. Pochodzące z regionu Limousin clafoutis (czyt. klafuti) powstało już w XVI wieku, nazwę biorąc od słowa „clafouta". Oznacza ono płaski placek i idealnie oddaje wygląd ciasta. Do tego wypieku nie używa się bowiem, żadnych spulchniaczy. Byłam ciekawa, czy uda mi się odtworzyć efekt uzyskany przez znajomą. Nie było z tym najmniejszego problemu.

Jak zrobić pyszny francuski deser clafoutis?

Aby zrobić clafoutis wystarczy wziąć mąkę, masło, jajka i cukier i połączyłam według instrukcji. Na koniec dodaj wiśnie i upiecz. Clafoutis robi się więc niemalże samo, a efekt jest znakomity.

Przepis: Clafoutis z wiśniami

Szybki i smaczny deser wywodzący się z kuchni francuskie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
337 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wiśni
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWiśnie umyj, wydryluj. Masło stop na patelni i przestudź.
  2. Przygotowanie clafoutis z wiśniamiJajka wbij do miski, utrzyj z cukrem. Wsyp cukier wanilinowy i mąkę pszenną. Wlej mleko. Całość starannie zmiksuj. Masę przelej do natłuszczonej formy. Ułóż owoce, delikatnie je wciskając. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Jak podawać clafoutis?

Francuski deser możecie jeść na ciepło i na zimno. Ja preferuję opcję tuż po wyjęciu z piekarnika, ale w obu wersjach jest bezpieczny i przyjemny w odbiorze. Choć dodatki nie są niezbędne, możesz do clafoutis podać lody lub oprószyć je cukrem pudrem czy kakao.

Niektórzy amatorzy tego ciasta nie kroją go wcale i po prostu łyżeczką zajadają wprost z formy. Taka opcja też jest ciekawa.

Inne warianty francuskiego deseru

Do clafoutis możesz dodawać różne owoce. Tradycyjnie stawia się na wiśnie lub czereśnie, ale znane są też wersje z morelami czy śliwkami. Ważne, by owoce nie były bardzo wodniste, więc lepiej zrezygnuj z robienia francuskiego deseru z mrożonymi owocami jagodowymi czy soczystymi produktami takimi jak ananas lub mango. Niektórzy również posypują placek migdałami przed pieczeniem.

Jeśli nie masz czasu na drylowanie owoców, możecie pominąć ten etap. Francuzi nie przejmują się pestkami i do clafoutis z wiśniami wrzucają całe owoce.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...