Kroję dojrzałe arbuzy, przekładam do słoików i zalewam tą marynatą. Mam pyszne przetwory na zimę

Dodano:
Marynowany arbuz Źródło: Shutterstock / Olga Bondas
Smak dojrzewających w słońcu arbuzów możesz zatrzymać na dłużej, przygotowując domowe przetwory. Marynowany arbuz to nietypowy, ale bardzo smaczny dodatek m.in. do mięs i ryb. Poznaj mój przepis.

Arbuz to bez wątpienia król letnich owoców. Jest słodki, szybko gasi pragnienie i stanowi idealną przekąskę również dla osób na diecie. Dlatego, gdy znalazłem przepis na marynowane arbuzy, musiałem go wypróbować. Nie ukrywam, że podchodziłem sceptycznie do połączenia słodkich owoców o specyficznej konsystencji z marynatą, do której dodawany jest ocet spirytusowy. Na próbę zrobiłem kilka słoików i znikły ze spiżarni, zanim skończyło się lato. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

Jak smakuje marynowany arbuz?

W marynowanym arbuzie wyczuwalne są słone, kwaśne i słodkie nuty. Pod względem konsystencji przypomina świeży, bardzo dojrzały arbuz, którego miąższ jest miękki i mączysty. Po wyjęciu ze słoika można marynowane kawałki arbuza pokroić w kostkę i wykorzystać np. jako dodatek do koreczków i sałatek lub podawać w całości do dań obiadowych i dań z grilla.

Jaki arbuz nadaje się do marynowania?

Na smak i trwałość wszystkich przetworów wpływa świeżość owoców i warzyw, które wkładamy do słoików. Jeżeli zalejesz marynatą niedojrzałe arbuzy, to smak przetworów nie będzie intensywny. Marynowanie przejrzałych arbuzów również nie jest dobrym pomysłem, bo ich bardzo miękki miąższ może się rozpaść w czasie pasteryzacji.

Arbuz do marynowania powinien wydawać głęboki, dudniący dźwięk podczas opukiwania skórki. Co więcej, skórka arbuza powinna być jędrna, błyszcząca i nieuszkodzona. Jeżeli zauważysz na arbuzie np. ciemniejsze plamy, to zrezygnuj z przygotowywania przetworów. Do marynowania nadają się jedynie świeżo rozkrojone arbuzy, które zostały wcześniej starannie umyte. Nie kupuj na przetwory owoców pokrojonych i owiniętych folią oraz nie wkładaj do słoika arbuza, który był wcześniej rozkrojony i przechowywany w lodówce.

Do marynowania nadają się zarówno arbuzy z pestkami (jednak wtedy pestki trzeba usunąć przed przełożeniem owoców do słoików), jak i arbuzy bezpestkowe.

Porada: nie musisz wyrzucać pestek z arbuza, które są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Po umyciu i osuszeniu oraz skropieniu odrobiną oliwy z oliwek możesz je upiec w piekarniku, zyskując pyszną i zdrową przekąskę. Smak pestek możesz wzbogacić, posypując je ulubionymi ziołami.

Jak zrobić marynowany arbuz?

Przygotowanie marynowanego arbuza nie jest trudne. Zacznij od przygotowania słoików lub weków na przetwory. Słoiki i zakrętki muszą zostać starannie umyte i wyparzone oraz wytarte do sucha. Wnętrze zakrętek/wieczek do weków oraz rant słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem.

Zanim przystąpisz do krojenia arbuza, przygotuj marynatę – do słoików trzeba wlać gorący płyn. Ja do marynaty dodaję gorczycę, ale możesz pominąć ten składnik i dodać jedynie pieprz ziarnisty. Ilość kopru możesz dopasować do własnych preferencji smakowych.

Liczba słoików z przetworami zależy od ich pojemności oraz wielkości kawałków, na które pokroisz owoc. Jeżeli robisz przetwory z arbuza o większej wadze, to zwiększ ilość marynaty, zachowując proporcje – na każdy 1 litr wody dodaj 62,5 g cukru, 62,5 ml octu spirytusowego oraz 30 g soli kamiennej (sól niejodowana do przetworów).

Przepis: Marynowany arbuz

Marynowany arbuz to przetwór o ma bardzo przyjemnym smaku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
135 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 kg dojrzałego arbuza
  • koper do przetworów
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Na marynatę:

  • 2 litry wody
  • 125 g cukru
  • 60 g soli
  • 125 ml octu spirytusowego

Sposób przygotowania

  1. MycieSkórkę arbuza starannie umyj pod ciepłą wodą i wyszoruj miękką ściereczką lub nową gąbką kuchenną. Możesz dodatkowo włożyć cały owoc do miski z zimną wodą i sodą oczyszczoną (1 łyżeczka sody oczyszczonej na 1 litr wody), odczekać 10-15 minut i opłukać arbuza pod zimną wodą.
  2. KrojenieWytrzyj skórkę arbuza do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie przystąp do krojenia. Ja kroję arbuza na 3-cm plastry, a następnie każdy z nich kroję na trójkąty (jak pizzę). Wszystkie kawałki arbuza powinny być podobnej wielkości. Dopasuj wielkość kawałków arbuza do słoików lub weków, w których będzie marynowany. Jeżeli chcesz zamarynować większe kawałki owoców, to wybierz słoiki z szeroką szyjką. Z każdego kawałka arbuza usuń pestki. Możesz ułatwić sobie to zadanie, korzystając z wykałaczki lub cienkiego patyczka do szaszłyków. Pokrojone arbuzy od razu przekładaj do słoików, układając je dość ciasno, ale uważaj, żeby nie połamać delikatnego miąższu.
  3. Dodanie przyprawPomiędzy ułożone w słoiku kawałki arbuza powkładaj po kilka gałązek kopru oraz ziaren kolorowego pieprzu i gorczycy.
  4. Przygotowanie marynatyW garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj sól oraz cukier i wymieszaj. Zmniejsz moc palnika i gotuj wodę przez 3-4 minuty. Na koniec wlej ocet spirytusowy, zagotuj i odczekaj 2 minuty, a następnie wyłącz grzanie.
  5. Dodanie marynatyDo słoików z arbuzem i przyprawami wlej gorącą zalewę, pozostawiając wolną przestrzeń pod rantem słoika – około 1,5 cm. Wytrzyj ranty słoików czystą ściereczką. Każdy słoik szczelnie zakręć.
  6. PasteryzacjaPrzełóż słoiki z marynowanym arbuzem do wyłożonego ściereczką garnka, zalej ciepłą wodą do 3/4 wysokości i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Podczas pasteryzacji przykryj garnek pokrywką. Możesz również wstawić gorące słoiki do nagrzanego do temperatury 120 stopni Celsjusza piekarnika (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) i pasteryzować przez 15 minut. Zrezygnuj z suchej pasteryzacji, jeżeli marynujesz arbuz w wekach z gumowymi uszczelkami. Po upływie czasu pasteryzacji ustaw słoiki z marynowanym arbuzem na zakrętkach, pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie sprawdź, czy wszystkie słoiki są szczelnie zamknięte – wieczko zakrętek powinno być wklęsłe i nie może uginać się pod naporem.

Gotowe przetwory odstaw na półkę. Marynowany arbuz jest gotowy do spożycia po kilku dniach. Może być przechowywany w szczelnie zamkniętych słoikach nawet przez 12 miesięcy.

Dojrzałe arbuzy możesz również ukisić

Alternatywnym sposobem przygotowania przetworów z arbuza jest kiszenie. Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem owoce trzeba przełożyć do słoików, dodając liście lub korzeń chrzanu, gorczycę, koper, czosnek oraz opcjonalnie świeżą lub suszoną papryczkę chili i zalać chłodną wodą z solą – 75 g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody. Sól wsyp do gorącej wody i gotuj zalewę 2-3 minuty, mieszając, żeby sól się rozpuściła, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

Kiszony arbuz nie wymaga pasteryzacji. Już po kilku dniach w słoiku zyskuje lekko kwaskowaty smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...