Moje dzieci wciąż proszą mnie o to danie. Lasagne z mięsem są pożywne i proste, a z tego przepisu zawsze wychodzą

Dodano:
Lasagne Źródło: Unsplash
Przeboje włoskiej kuchni kochają dorośli i dzieci. U mnie podobnym powodzeniem, jak pizza, cieszą się lasagne. Zwłaszcza te z farszem z mielonego mięsa. Robię je dość często, bo dzieci szaleją za tym daniem.

Lasagne to jedno z tych dań, które jest zawsze na liście obiadowych życzeń moich dzieci. I wiem, że jak je przyrządzę, to szybko zostaną zjedzone, choćbym zrobiła je z podwójnej porcji. Dlatego też lubię przygotowywać to dość proste i sycące danie. Oto mój sprawdzony przepis.

Jakim farszem można przełożyć lasagne?

Lasagne to potrawa kuchni włoskiej. Robi się je z płatów makaronu, przekładanych farszem. U mnie największym wzięciem cieszy się farsz z mielonego mięsa, zwykle wieprzowo-wołowego. Jednak płaty ciasta lasagne można też przełożyć nadzieniem szpinakowo-serowym, szpinakowo-kurczakowym, grzybowym czy smażonymi warzywami.

Jak zrobić lasagne z mięsem?

Klasyczne lasagne bolognese, czyli z mięsem, robi się z mielonej wołowiny. Ja jednak wolę łączyć to chude, aromatyczne mięso z nieco tłuściejszą wieprzowiną. Dzięki temu farsz jest soczysty i ma przyjemniejszą konsystencję.

Przepis: Lasagne z mięsem

Płaty ciasta makaronowego przekładane farszem z mielonego mięsa i pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 16 płatów ciasta lasagne

Na farsz:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 150 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie mięsaCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj mielone mięso, zrumień je, co jakiś czas mieszając.
  2. Przygotowanie farszuMięso podlej winem, smaż na średnim ogniu, aż odparuje. Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat i bulion oraz oregano, bazylię, trochę pieprzu i soli. Mięso duś na niedużym ogniu ok. 30 minut, dopraw do smaku.
  3. Obgotowywanie makaronuPłaty makaronu wrzucaj po kilka na osolony wrzątek i gotuj je na małym ogniu, aż zrobią się elastyczne. Wtedy wyjmij je i przełóż do miski z zimną wodą.
  4. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i smaż ją minutę, często mieszając, by się nie zrumieniła. Całość rozprowadź zimnym mlekiem. Mieszając podgrzewaj, do czasu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj jajko, szybko wymieszaj.
  5. Układanie warstw potrawyNaczynie do zapiekania natłuść oliwą. Na dnie ułóż warstwę 4 płatów ciasta. Wyłóż na nią 1/3 mięsnej masy. Polej ją esami-floresami z sosu, oprósz startym serem. Przykryj 4 płatami ciasta i połową pozostałego farszu. Polej odrobiną sosu, posyp trochę serem, przykryj 4 płatami ciasta. Teraz wyłóż pozostały farsz, skrop go sosem, oprósz serem, przykryj resztą płatów ciasta. Polej pozostałym sosem, posyp startym serem.
  6. Pieczenie lasagneLasagne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut, aż wierzch potrawy ładnie się zrumieni. Jeśli pozostaje blady, możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec w niej jeszcze 5 minut.

Przygotowanie lasagne – wskazówki

Jeśli chcesz, by lasagne smakowały niczym z włoskiej restauracji, weź pod uwagę kilka wskazówek.

  • Płaty ciasta lasagne można kupić w wersji niewymagającej obgotowywania i takie, które trzeba podgotować. To jednak, czy odpowiednio zmiękną w czasie pieczenia, zależy od soczystości farszu. Dla pewności, lepiej je więc obgotować.
  • Płaty ciasta do lasagne możesz zrobić domowym sposobem, korzystając z przepisu na domowy makaron. Po rozwałkowaniu ciasta, pokrój je tylko na kawałki pożądanej wielkości.
  • Zamiast klasycznego ciasta makaronowego, lasagne możesz też zrobić z naleśników czy tortilli.
  • Wierzch lasagne dobrze jest polać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Można też jednak użyć wyłącznie sosu lub sera.
  • Lasagne doskonale nadają się do odgrzewania. Można je podgrzać następnego dnia w piekarniku o temperaturze 160 stopni Celsjusza. Będą potrzebować ok. 15-20 minut podgrzewania. By w tym czasie danie nie wyschło, warto je przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...