Zagniatam ciasto i wciskam w nie kawałki owoców. Te słodkie kluski są przebojem w moim domu
Jaki jest twój ulubiony, letni obiad? U mnie wszyscy kochają kluski, zwłaszcza te domowej roboty. Od jakiegoś czasu przebojem w moim domu są kluski nadziewane owocami. Zwykle sięgam po jabłka, bo są dostępne przez cały rok i nie stwarzają problemów przy nadziewaniu. Jednak oczywiście można je zastąpić innymi owocami, np. czereśniami, kawałkami moreli czy śliwek.
Dwa rodzaje ciasta na kluski z owocami
Ciasto na kluski z owocami można przygotować na dwa sposoby. W jednym podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, w drugim rozgnieciony twaróg. Obie wersje mają swoje zalety. Ciasto ziemniaczane jest bardziej zwarte, jednak trzeba na nie gotować ziemniaki lub skorzystać z tych z wczorajszego obiadu. Ciasto twarogowe ma lżejszą konsystencję i dość szybko się je przygotowuje. Jednak trzeba być uważnym przy gotowaniu twarogowych klusek, bo szybko się rozpadają.
Jak zrobić słodkie kluski z jabłkami?
Moje słodkie kluski z jabłkami robię zwykle z ciasta twarogowego. Idealnie pasuje ono do owoców, a poza tym szybko się je robi i jest bardzo delikatne.
Przepis: Słodkie kluski z jabłkami
Kluski z ciasta twarogowego nadziewane kawałkami jabłek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 2 jabłka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj jajka, cukier i mąkę, wymieszaj, zagnieć szybko w miarę zwarte ciasto.
- Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w sporą kostkę. Możesz je oprószyć cynamonem.
- Formowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej zrób wałek, pokrój go na kawałki wielkości orzecha włoskiego. W każdy kawałek ciasta wciśnij kawałek jabłka, w dłoniach uformuj kuliste kluski.
- Gotowanie i serwowanie klusekKluski wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj je na średnim ogniu, aż wypłyną. Od tego momentu gotuj je jeszcze 1-2 minuty. Kluski wyjmij na talerze, polej stopionym masłem, oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Wskazówka: Kluski z jabłkami możesz też przygotować nieco inaczej. Każdą kulkę z ciasta rozpłaszcz na dłoni, połóż na niej kawałek jabłka, a potem dokładnie zamknij je w cieście i ponownie uformuj z niego kulkę.
Z czym podać słodkie kluski z owocami?
Kluski z owocami kochają słodkie wykończenie. Można je więc polać masłem i posypać cukrem plus ewentualnie cynamonem albo wymieszać z tartą bułką podsmażoną na maśle i oprószyć cukrem. Doskonale będą też smakować podane ze śmietaną czy jogurtem naturalnym, ze zmiksowanymi owocami czy syropem owocowym.