Do owsianki dodaję 2 zdrowe składniki. Dzięki nim jest pyszna i nadzwyczaj pożywna
Jedni owsiankę uwielbiają, inni za nią nie przepadają. Tych pierwszych nie trzeba do niej przekonywać, za to tym drugim warto nieco ulepszyć jej smak. A można to zrobić na wiele sposobów, przy okazji podnosząc wartość odżywczą tego dania. I taką właśnie propozycję przygotowaliśmy dla was na dziś. Słodkawą, zdrową i kolorową. Idealną na lato.
Czym warto wzbogacić owsiankę?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe, bo są bogate w węglowodany złożone, które stanowią najlepsze źródło energii. Przy okazji dostarczają nam też dużą dawkę błonnika, witamin z grupy B, a także cynku i magnezu. By zamieniły się w pełnowartościowe śniadanie, warto wzbogacić je w: białko, dawkę zdrowego tłuszczu, a także inne witaminy i minerały. Dlatego dobrze jest ugotować je na mleku lub wymieszać z jogurtem naturalnym, a także zestawić je z orzechami, owocami czy pestkami.
Jak zrobić owsiankę owocowo-orzechową?
Owsiankę owocowo-orzechową można zrobić na kilka sposobów. My polecilibyśmy dwa. Pierwszy z nich, polega na ugotowaniu płatków owsianych na mleku, a po przestudzeniu wymieszaniu ich ze zmiksowanymi owocami i masłem orzechowym. Drugi, to przygotowanie ich na zimno, z dodatkiem jogurtu naturalnego. A ponieważ rano mamy mało czasu, szybciej będzie podgotować płatki, a potem wymieszać je ze zdrowymi składnikami.
Przepis: Owsianka owocowo-orzechowa
Płatki owsiane ugotowane na mleku podane z przecierem owocowymi i masłem orzechowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 l mleka
- 1 szklanka płatków owsianych
- szczypta soli
- 3/4 szklanki owoców jagodowych, np. truskawek, borówek, jagód
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- orzechy i owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie płatkówPłatki zalej mlekiem, dodaj szczyptę soli. Na niedużym ogniu doprowadź je do zagotowania, a potem gotuj na średnim ogniu 5-10 minut, często mieszając. Przestudź je.
- Serwowanie owsiankiOwoce opłucz, osusz, zblenduj. Dodaj do owsianki razem z masłem orzechowym, wymieszaj. Posyp orzechami i owocami.
Czy trzeba gotować płatki owsiane?
Płatki owsiane nie wymagają gotowania, ale dzięki temu procesowi stają się lżej strawne. Jeśli chodzi o płatki zwykłe, warto gotować je na mleku lub wodzie 5-10 minut. Można też zalać je zimnym płynem i wstawić na noc do lodówki. Po kilku godzinach pęcznienia zrobią się miękkie i przyjemne do jedzenia. Płatki owsiane błyskawiczne, pęcznieją o wiele szybciej, niż zwykłe, więc po zalaniu płynem, wystarczy je odstawić na kilka minut.