Gdy dzieci chcą zimny deser, zamrażam banany i zamieniam je w lody. Smakują, że palce lizać

Dodano:
Lodowe banany Źródło: Shutterstock / Silvia ND
Dzieci uwielbiają lody i mogą je jeść kilka razy dziennie. Nie mam nic przeciwko temu, jeśli są naturalne i zdrowe. Dlatego często robię różne wersje domowych lodów. A te z bananów są chyba najłatwiejsze.

W upalne dni każdy szuka ochłody. A najlepiej działają wtedy zimne napoje i lody. Jeśli chodzi o te ostatnie, to staram się robić je domowym sposobem, bo wiem, że nie zawierają zbędnych dodatków. Moim ostatnim odkryciem są lody z zamrożonych bananów. Robi się je prosto, a doskonale wyglądają i smakują.

Lody owocowe – wskazówki

Lody owocowe są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zwłaszcza, jeśli zrobisz je domowym sposobem ze świeżych owoców.

  • By powstały proste lody owocowe, wystarczy zblendować owoce, np. truskawki, maliny i je zamrozić. Jeśli mają być mniej zawiesiste, można wymieszać je z odrobiną wody mineralnej. Oczywiście można je też ciut dosłodzić, jednak zdrowsze i bardziej orzeźwiające będą bez dodatkowego cukru.
  • Zblendowane owoce można też połączyć z jogurtem naturalnym, by otrzymać lody owocowo-jogurtowe. Smaczne też będą lody z dodatkiem śmietanki. Można ją wcześniej ubić na sztywno, dzięki czemu lody zyskają kremową konsystencję.
  • Najprostsze lody owocowe zrobisz zamrażając świeże owoce. Tu doskonale sprawdzą się banany, truskawki, kawałki kiwi czy mango.
  • Z owoców tych możesz też zrobić lodowe szaszłyki. Pokrój je tylko w dużą kostkę, nadziej na patyczki do szaszłyków i zamroź.

Jak zrobić lodowe banany?

Przygotowanie lodowych bananów jest bardzo proste i zajmuje nie więcej niż 10 minut. Trochę czasu zajmie jednak zamrożenie owoców. Na szczęście nie jest to dla nas zajmujące, a jedynie wymaga nieco cierpliwości.

Przepis: Mrożone banany w czekoladzie

Zamrożone połówki bananów obtoczone w pysznych składnikach

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub śmietanki
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Zamrażanie bananówBanany obierz, każdy przekrój na dwie części, w szerszą część wbij patyczek do lodów lub pół patyczka do szaszłyków. Banany ułóż w zamrażarce na papierze do pieczenia. Pozostaw na 2-3 godziny do zamarznięcia.
  2. Przygotowanie polewy i posypkiOrzechy włoskie przebierz, drobno posiekaj, wysyp na płaski talerzyk. Czekoladę połam na kawałki, umieść w kubku. Dodaj olej lub śmietankę i rozpuść ją w gorącej kąpieli wodnej.
  3. Wykańczanie lodówZmrożone banany zanurzaj najpierw w płynnej czekoladzie, a potem od razu obtocz lub posyp je w orzechach. Możesz je od razu podawać albo włożyć jeszcze na 10-15 minut do zamrażarki, by polewa dobrze zastygła.

Inne pomysły na mrożone banany

Mrożone banany można też przygotować w nieco innej wersji smakowej. Wystarczy zanurzyć je w białej czekoladzie lub białej czekoladzie wymieszanej np. z musem truskawkowym, by zamieniły się w zupełnie inny przysmak. Do obtoczenia bananów w czekoladzie można też użyć innych produktów. Tu doskonale sprawdzą się np.: słodkie posypki, posiekane migdały czy wiórki kokosowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...