Podsmażam mięso kurczaka, dodaję warzywa i mam obiad dla całej rodziny. Jest pyszny i tani

Dodano:
Smażenie mięsa z kurczaka Źródło: Shutterstock / Jenson
Oto pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Zrobisz go na patelni z mięsa kurczaka i warzyw. Wychodzi bardzo smaczny, a możesz go podać z ulubionym dodatkiem. Pasuje zwłaszcza do ryżu i kasz.

Mięso kurczaka jest tanie, smaczne i całkiem zdrowe. Zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo wartościowego białka. Zwykle sięgamy po pierś z kurczaka i uda, jednak ciekawym produktem jest też wytrybowane mięso z ud kurczaka. Można je przyrządzić podobnie, jak filet z kurczaka, ale nie wysycha tak szybko. Mięso to zawiera nieco więcej tłuszczu i zawsze wychodzi soczyste. Dziś przyrządzę z niego danie z patelni. Po dodaniu kilku warzyw zamieni się w pyszny obiad.

Jakie warzywa pasują do mięsa kurczaka?

Mięso kurczaka jest delikatne i neutralne w smaku, więc dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Również tymi warzywnymi. Jeśli więc chodzi o warzywa, które można dodać do kurczaka z patelni to są to np.: cebula, papryka, cukinia, bakłażan, marchew, por, czosnek, pieczarki. Dobrze też sprawdzi się pomidor, choć się rozgotowuje oraz fasolka szparagowa, kalafior i brokuł – wymagają wcześniejszego podgotowania.

Do dania z patelni można też dodać pokrojone, młode ziemniaki. Wcześniej warto je jednak podgotować lub zacząć smażenie, właśnie od nich. Gdy zdecydujesz się na dodatek ziemniaków, nie będziesz musiała gotować już oddzielnie ryżu i kaszy, bo całe danie przygotujesz na patelni. Wybierz tylko odpowiednio duże naczynie.

Przepis na kurczaka z warzywami z patelni

Kurczak z warzywami z patelni to danie proste i bardzo smaczne. Na dodatek robi się je niezwykle szybko. Taki obiad powstanie w nie więcej niż pół godziny.

Przepis: Kurczak z warzywami z patelni

Szybki obiad z patelni przygotowany z mięsa z ud kurczaka i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa z ud kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 małej cukinii
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówMięso kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski lub w większą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, pokrój w talarki lub w słupki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Pieczarki oczyść, przekrój na pół, a większe pokrój w ćwiartki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na 2 lub 4 części, pokrój w plasterki.
  2. Smażenie składnikówNa patelni rozgrzej olej. Włóż mięso kurczaka i często mieszając, lekko przyrumień je z każdej strony. Dodaj cebulę, smaż, aż lekko zmięknie. Wsyp czosnek, chwilę go przesmaż. Teraz dodaj marchewkę, paprykę, pieczarki i cukinię. Całość smaż na średnim ogniu, często mieszając. Oprósz ziołami, solą i pieprzem i smaż, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Dopraw do smaku.

Czym wzbogacić kurczaka z warzywami?

Ja kurczaka z warzywami smażę zwykle na nieco większej ilości oleju, dzięki czemu po usmażeniu mam sporo sosu. Mogę nim polać ryż czy kaszę, dzięki czemu dodatek zyska przyjemną soczystość i smak. Można jednak ograniczyć ilość dodanego tłuszczu do minimum i wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Jeśli jednak marzą ci się kawałki mięsa i warzyw zatopione w pysznym sosie, możesz tu użyć śmietanki lub azjatyckiego sosu chili. Pod koniec smażenia, do potrawy możesz też dodać orzeszki ziemne lub nerkowca.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...