Ten patent na pieczone pomidory zobaczyłam u znajomego kucharza. Lepszych nie jedliście!
Kiedy zobaczyłam, że pomidorki lądują w piekarniku w temperaturze zaledwie 120 stopni Celsjusza, zapytałam, czy to nie jest pomyłka. Okazało się, że nie, a długie pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawia, że pomidory zyskują wyjątkowy smak i konsystencję. To patent, który zobaczyłam u znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego ze Szczecina, który jest półfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef i od lat prowadzi własną szkołę gotowania. Kucharz zaserwował pieczone pomidory jedynie z kremową ricottą i chrupiącą panierką panko, którą przesmażył wcześniej na maśle i oliwie. Ale takie pomidorki można wykorzystać na wiele sposobów.
Jak zrobić pieczone pomidory?
Zrobienie tych pomidorków jest banalnie proste, wystarczy je doprawić (koniecznie cukrem, który sprawi, że lekko się skarmelizują i zyskają na smaku), skropić oliwą, włożyć do piekarnika i już tylko cierpliwie czekać.
Przepis: Pieczone pomidorki
Pomidory idealne jako dodatek do sałatek i innych dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 188 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy
- 3 gałązki tymianku
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Pieczenie pomidorówRozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na papierze do pieczenia. Oliwę wymieszaj z rozdrobnionym tymiankiem. Pomidorki posyp solą, pieprzem i cukrem, skrop oliwą z tymiankiem. Piecz godzinę.
Jak jeść pieczone pomidory?
Pieczone pomidorki możecie podać z kremową ricottą, tak jak zrobił to Leszek Wodnicki, ale oczywiście można tu puścić wodze fantazji i poszaleć po swojemu. Ja lubię je po prostu położyć na chrupiącej bagietce, ale takie pomidorki dorzucam też do letnich sałatek (np. z rukoli, burraty i awokado) oraz makaronów. Świetnie smakują podane z pokruszoną fetą i podane z dobrym, bazyliowym pesto.
Takie pomidorki czasem też wykorzystuję jako dodatek do kremowych zup, past kanapkowych i sosów do makaronu (aby zrobić taki pełen smaku dodatek do makaronu, zmiksujcie pomidorki ze sporą ilością oliwy, parmezanem, pieczonym czosnkiem i orzechami piniowymi). Mogą też być podane razem z mięsem (np. z grillowanym kurczakiem).
Pieczone pomidory można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.