Te ogórki znikają u mnie szybciej od kiszonych. Zamykam je w słoikach razem z musztardą francuską

Dodano:
Ogórki marynowane z musztardą Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Jeśli planujecie w tym roku przygotować przetwory z ogórków, polecam ogórki z dodatkiem musztardy francuskiej. Smakują tak dobrze, że najszybciej znikają z mojej spiżarni. A robi się je bardzo prosto.

Może nie robię tyle przetworów, co kiedyś moja mama czy babcia, ale jedne przygotowuję zawsze. To przetwory z ogórków, czyli głównie ogórki kiszone i konserwowe. Nie mogę z nich zrezygnować, bo takich, jak te domowe, nie kupię nigdzie. W ostatnich latach moja rodzina pokochała ogórki konserwowe z dodatkiem musztardy. I o dziwo, zdetronizowały one nawet ogórki kiszone. To dlatego, że są łagodne w smaku i doskonale chrupią.

Jakie ogórki są najlepsze do musztardowej zalewy?

Ogórki na przetwory powinny być świeże, zdrowe i jędrne. Do musztardowej zalewy najlepiej wybrać drobne ogórki, zwłaszcza jeśli chcemy je marynować w całości. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kupić większe ogórki i pokroić je w długie plastry, na cząstki lub połówki. W tej formie też dadzą się wykorzystać na kanapki, jako dodatek do sałatek czy przekąsek. I co więcej, szybciej przejdą aromatyczną marynatą.

Jak zrobić ogórki konserwowe z musztardą?

Ogórki konserwowe nastaw w większych lub mniejszych słoikach, w zależności od możliwości twojej rodziny. Co prawda po otwarciu dość długo można je trzymać w lodówce, jednak najsmaczniejsze są od razu po napoczęciu opakowania.

Przepis: Ogórki konserwowe z musztardą francuską

Chrupiące ogórki w kwaśnej zalewie z dodatkiem musztardy francuskiej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 kg małych ogórków gruntowych

Na zalewę:

  • 600 ml wody
  • 150 ml octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Dodatki:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia chrzanu
  • 2 gałązki kopru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórków i słoikówOgórki dokładnie umyj, osusz. Większe możesz pokroić na ćwiartki. Słoiki umyj, opłucz, wstaw do zimnego piekarnika i podgrzewaj je do 130 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymaj je 10 minut. Wyłącz piekarnik, słoiki pozostaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie zalewyW garnku umieść wodę, ocet, cukier, sól, pieprz, gorczycę i musztardę. Całość zagotuj i gotuj kilka minut.
  3. Napełnianie słoikówNa dno każdego słoika włóż krążki cebuli, przekrojony ząbek czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Każdy słoik ciasno napełnij ogórkami. Zalej je zalewą, tak by od góry słoika pozostało ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni, a ogórki były przykryte. Słoiki szczelnie zakręć.
  4. Pasteryzowanie ogórkówDno garnka wyłóż ściereczką lub papierowym, złożonym ręcznikiem. Wlej do niego tyle wody o temperaturze zalewy, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj, podgrzewaj, aż woda się zagotuje. Potem pasteryzuj słoiki 15 minut. Pozostaw je w garnku do wystygnięcia, wyjmij, osusz, wynieś w ciemne, chłodne miejsce.

Ogórki konserwowe – wskazówki

Zwróć uwagę na te szczegóły, a ogórkowe przetwory wyjdą smaczne i chrupiące.

  • Często zaleca się, by podwiędnięte ogórki namoczyć w zimnej wodzie. I rzeczywiście staną się nieco twardsze, jednak nie zawsze zabieg ten przywróci im doskonałą kondycję. Lepiej więc kupić świeże ogórki i jak najszybciej je przerobić.
  • Ogórki można zalać gorącą marynatą. Trzeba jednak pamiętać o tym, by do pasteryzacji umieścić je w gorącej wodzie. Inaczej słoiki mogą pęknąć na skutek różnicy temperatur.
  • Słoiki z gotowymi ogórkami konserwowymi należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu dłużej zachowają pożądane walory. Ogórki są gotowe do spożycia po tygodniu stania w chłodzie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...