Przyjaciółka pokazała mi jeden dodatek do kurczaka. Tak chrupiącej panierki dawno nie widziałam
Tak soczystej piersi z kurczaka dawno nie jadłam. Przyjaciółki zdradziła mi, że zamiast zwykłej bułki tartej używa mieszanki z udziałem panko. To znana z kuchni azjatyckiej odsłona dodatku przygotowana z tamtejszego pieczywa, która po usmażeniu jest wyjątkowo chrupiąca. Ja jeszcze podkręciłam jej smak słodką i ostrą papryką, ale nie jest to obowiązkowe. Pikantny dodatek możecie pominąć, gdy danie będą jadły małe dzieci. Też wyjdzie fantastycznie i nie będziecie chcieli wrócić do podstawowego przepisu.
Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka w chrupiącej panierce?
Danie z kurczaka zajęło mi zaledwie kilka chwil. Z mięsa przygotowałam cienkie kotlety, doprawiłam je i obtoczyłam w dodatkach. Skorzystałam z mąki pszennej, dzięki czemu podczas smażenia nie zmagałam się z chlapiącym dookoła gorącym tłuszczem. Sztuczkę poznałam u babci i od dawna się do niej stosuję, a moje gotowanie jest dużo przyjemniejsze.
Tym razem smażenie co prawda nie było długie – bo nie chciałam wysuszyć cienkich kawałków kurczaka na wiór – ale i tak warto było zachować ostrożność. Obeszło się bez sprzątania, a potrawa zachwyciła soczystością. Wszyscy zjedli ze smakiem.
Przepis: Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce
Proste i nietuzinkowe danie obiadowe idealne dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki panko
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś z kurczaka oczyść, potnij na cienkie kotlety i delikatni rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem.
- Przygotowanie dania z kurczakaPrzygotuj 3 naczynia. W pierwszym wymieszaj bułkę tartą, panko oraz obie papryki w proszku, w drugim roztrzep jajko, a w trzecim umieść mąkę pszenną. Kotlety z kurczaka obtaczaj kolejno w mące jajku i doprawionym pieczywie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Piersi z kurczaka smaż na średnim ogniu, aż delikatnie się zrumienią z obu stron.
Z czym podawać pierś z kurczaka w chrupiącej panierce?
Soczyste danie mięsne w chrupiącej panierce świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub musztardą. W takiej postaci można je nawet zjeść na kanapce. Bardziej obiadową formą podania uzyskamy, gdy postawimy na klasyczne dodatki takie jak np. purée ziemniaczane i marchewka z groszkiem. Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce dobrze smakuje też z kaszą oraz równie soczystymi co mięso kiszonymi warzywami — ogórkami kiszonymi i kapustą kiszoną. Możecie też sięgnąć po pełne smaku surówki. Danie z kurczaka „lubi się” np. z kompozycjami z udziałem marchewki i jabłka.