Ten kremowy mus robię, gdy szukam orzeźwiającego deseru. Przepis na niego jest dziecinnie prosty
Ochota na słodkie pojawia się niezależnie od temperatury otoczenia. Jednak w czasie upałów nie mamy ochoty na przesłodzone ciasta czy desery. Dobrze, by ich smak był zbalansowany, bo wtedy będą lepiej orzeźwiały. Dlatego dzisiaj proponujemy lekki mus na bazie jogurtu naturalnego. Bardzo prosto się go robi, a dwa nieoczywiste dodatki doskonale orzeźwiają.
Te przysmaki są najlepsze na upał
W upalne dni lepiej unikać słodkości, a także mocno słonych i tłustych potraw. Są one dość ciężkie dla żołądka i chce się po nich pić. O wiele lepiej jest sięgać po kwaskowe i gorzkawe przysmaki, które nie nasilają pragnienia. A oto kilka produktów idealnych na upał:
- Cytrusy, np. cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut. Mają orzeźwiający smak i są bardzo soczyste. Można je jeść na przekąskę, dodawać do napojów, lodów, musów i sałatek.
- Melon i arbuz. Te nadzwyczaj soczyste owoce doskonale zastąpią napoje. Można też robić z nich smoothie, sorbety, dodawać do sałatek i przekąsek.
- Ogórek. Gdy go zjadamy, czujemy chłód i orzeźwienie. Dlatego w upały warto go jeść na przekąskę, dodawać do sałatek, chłodników, a nawet napojów.
- Świeże zioła, np. mięta, melisa, tymianek, bazylia, szałwia. Ich ziołowy, orzeźwiający smak i aromat sprawiają, że są to idealne dodatki do letnich napojów, deserów i potraw.
Przepis na cytrynowy mus na bazie jogurtu
Ten mus będzie delikatny i kremowy, bo zrobimy go na bazie jogurtu greckiego. A dzięki dodatkowi soku z cytryny i szałwii, deser ten będzie też doskonale orzeźwiał.
Przepis: Kremowy mus cytrynowy
Mus cytrynowy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem szałwii
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 2 łyżki posiekanej, świeżej szałwii lub 1 łyżka suszonej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 g jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatynySzałwię wsyp do kubka, zalej niewielką ilością wrzątku (ok. 100 ml). Przykryj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie napar przecedź, wystudź, weź z niego 3-4 łyżki i namocz w nich żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzej ją, by się rozpuściła, wystudź.
- Przygotowanie musuSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem. Zmiksuj z zimną żelatyną, a potem delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.
- Schładzanie i serwowanie musuPrzygotowany mus rozłóż do pucharków lub szklaneczek. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał. Przed podaniem udekoruj go listkami świeżej szałwii.
Sposób na jeszcze bardziej orzeźwiający mus cytrynowy
Jeśli chcesz, by cytrynowy mus był jeszcze bardziej orzeźwiający i doskonale chłodził, możesz go zamrozić. Wtedy lepiej nie dodawać do niego żelatyny, tylko przełożyć go do pojemnika do zamrażania i wstawić na 6-8 godzin do zamrażarki. Deser ten można jednak jeść już po 2-3 godzinach mrożenia, gdy dobrze się schłodzi, choć nie będzie jeszcze dobrze zmrożony.