Tę sałatkę makaronową z tuńczykiem robię ekspresowo. Mój przepis ma tylko proste składniki
Szybką sałatkę z tuńczykiem możesz przygotować zarówno ze świeżo ugotowanego makaronu, jak i makaronu, który został z wczorajszego obiadu, dzięki czemu unikniesz wyrzucania jedzenia i marnowania pieniędzy. Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem możesz dowolnie modyfikować, dodając do niej m.in. ulubione warzywa, zioła i przyprawy.
Jak zrobić szybką sałatkę z tuńczykiem?
Tuńczyk w puszce to idealny dodatek do sałatek oraz baza pysznych past kanapkowych. Zawsze mam go w swojej kuchni, dzięki czemu mogę szybko i bez stresu przygotować smaczne posiłki. Poniższy przepis uwzględnia dodanie kawałków tuńczyka w zalewie olejowej, ale możesz również użyć kawałków tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie.
Przygotowanie szybkiej sałatki z tuńczykiem zajmuje nie więcej niż 25 minut. Możesz skrócić czas przygotowania potrawy do zaledwie 5 minut, jeżeli użyjesz wcześniej ugotowanego makaronu. Do sałatki z tuńczykiem nadaje się zarówno grubszy makaron np. świderki, rurki lub muszelki, jak i makaron gwiazdki i w kształcie ryżu. Zachętą do spróbowania sałatki dla małych niejadków jest użycie makaronu w kształcie literek lub postaci z bajek. Jeżeli chcesz zwiększyć wartość odżywczą szybkiej sałatki z tuńczykiem, to możesz do niej dodać makaron pełnoziarnisty.
Poniższy przepis uwzględnia dodanie do makaronu i tuńczyka pomidorków koktajlowych, które możesz zastąpić innymi pomidorami np. malinowymi oraz świeżego szpinaku i odrobiny soku z cytryny, który podkreśla smak ryby.
Rada: 100 g suchego makaronu po ugotowaniu waży około 200 g, co pozwala na przygotowanie 2 średnich porcji sałatki. Ilość pozostałych składników możesz zwiększyć lub zmniejszyć wedle indywidualnych preferencji. Waga tuńczyka została podana po odsączeniu z zalewy – do poniższego przepisu użyłem tuńczyka z puszki o wadze 200 g.
Przepis: Szybka sałatka z tuńczykiem
To połączenie makaronu, tuńczyka z puszki oraz świeżych warzyw to zdrowsza alternatywa dla dań typu fast-food i sklepowych gotowców, który wystarczy tylko podgrzać.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 100 g suchego makaronu
- 150 g tuńczyka w kawałkach
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedź, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i odsącz na sitku lub durszlaku. Jeżeli używasz makaronu z dnia poprzedniego, który się posklejał, to zalej makaron ciepłą wodą, delikatnie wymieszaj, a następnie odcedź i odsącz na sitku lub durszlaku.
- Przygotowanie pozostałych składnikówTuńczyka odsącz z nadmiaru zalewy. Pozostaw 2-3 łyżki oleju do sosu. Duże kawałki tuńczyka rozdrobnij. Możesz również użyć rozdrobnionego tuńczyka w puszce. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Liście szpinaku pozbaw ogonków, umyj i osusz na papierowym ręczniku lub w wirówce do sałaty. Jeżeli używasz dużych liści szpinaku, to porwij je na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie sosu2-3 łyżki zalewy olejowej z tuńczyka wlej do miseczki i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli używasz tuńczyka w sosie własnym bądź w wodzie, to użyj 2-3 łyżek oliwy z oliwek lub ulubionego oleju o neutralnym smaku.
- Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj makaron z rozdrobnionym na mniejsze kawałki tuńczykiem, ćwiartkami pomidorków koktajlowych, szpinakiem oraz sosem. Możesz wstawić miskę z sałatką na 10-25 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Szybka sałatka z tuńczykiem to samodzielne, sycące danie, którym możesz zastąpić obiad lub kolację oraz podawać jako przekąskę pomiędzy posiłkami.
Co jeszcze dodać do sałatki z tuńczykiem?
Idealne dodatki do szybkiej sałatki z tuńczykiem to m.in. ugotowane na twardo jajka, świeże, konserwowe lub kiszone ogórki, papryka, czerwona cebula, cebulka dymka, szczypiorek oraz kukurydza. Smak sałatki wzbogaci dodatek m.in. pieprzu ziołowego, pieprzu białego lub pieprzu cytrynowego. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę posiekaną natką pietruszki.
Jeżeli nie przepadasz za tuńczykiem z puszki to możesz zastąpić go łososiem w oliwie lub sosie własnym bądź kawałkami ulubionej ryby wędzonej.