Bułki lepsze niż z piekarni robię w domu. Te bułeczki śniadaniowe z sezamem zawsze wychodzą
Zrobienie domowego, pachnącego pieczywa, wbrew pozorom nie jest trudne. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z takimi wypiekami, te bułeczki z sezamem są idealne na początek. Z ich zrobieniem poradzą sobie również najmłodsi domownicy. Nie jest to przepis błyskawiczny, bo ciasto drożdżowe potrzebuje, aby je dobrze wyrobić, a potem musi mieć czas, aby wyrosnąć. Jednak samo przygotowanie ciasta i potem bułek jest bardzo proste.
Jak zrobić bułeczki śniadaniowe z sezamem?
Podstawą bułek z sezamem jest proste ciasto drożdżowe. Zrobisz je szybko, jeśli masz w domu robot z hakiem do wyrabiania ciasta. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Na tę czynność trzeba poświęcić 10-15 minut. Z mojego przepisu wychodzi, w zależności od wielkości, 8-10 bułek.
Przepis: Bułki z sezamem
Domowe bułeczki śniadaniowe.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka
- 3 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuZrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą).
- Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz ok. 20 minut.
Bułki z sezanem najlepiej smakują jedzone tego samego dnia. Nie bez powodu mówi się o nich bułki śniadaniowe, są idealnym dodatkiem do śniadania. Świeże, jeszcze lekko ciepłe bułeczki posmaruj masłem i oprósz solą: w takiej wersji często już nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Do bułek pasują dowolne dodatki wytrawne (np. sałata, ser, szynka, jajko czy tuńczyk), ale też słodkie (takie jak miód, dżemy, konfitury czy kremy orzechowe albo czekoladowe).
Przepis na bułeczki śniadaniowe można modyfikować, zmieniając dodatki. Bułki można posypać również makiem, czarnuszką, pestkami słonecznika.
Jak wykorzystać bułki z sezamem?
Jeśli nie zjesz bułek od razu, można z nich zrobić rewelacyjne grzanki. Pokrojone w plastry lub w kostkę wystarczy skropić mocno oliwą i przesmażyć na złoto (na patelnię można również dorzucić odrobinę masła). Takie grzanki są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek, można je też podać do kremowych zup. Z bułek można zrobić też serowe grzanki: posmaruj bułki masłem, posyp tartym serem i zapiecz na złoto w piekarniku.