Lepszego przepisu na pierogi z jagodami nie znajdziecie. Sekretem jest jeden dodatek do ciasta
Pierogi z jagodami kojarzą się z wakacjami i beztroskim latem. Najlepsze są te zrobione samodzielne i od razu uspokajamy: nie jest to wcale trudne. Cały sekret pierogów z owocami (bo nie tylko z jagodami) tkwi w cieście. Aby ciasto na słodkie pierogi było wyjątkowo delikatne, wystarczy dodać do nich jeden składnik.
Jak zrobić pierogi z jagodami?
Do ciasta na pierogi koniecznie dodajcie roztopione masło. To prosty dodatek, który robi ogromną różnicę. Podkręca smak i nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i elastyczności. Ciasto z tego przepisu możecie zapisać jako najlepsze ciasto na pierogi – przetestowałam je wiele razy, i choć pierogi z jagodami to moje ulubione pierogi na słodko, z tego samego ciasta robię również pierogi z truskawkami czy jesienne pierogi na słodko ze śliwkami węgierkami. Po sezonie pierogi można robić również z mrożonych owoców.
Przy robieniu ciasta na pierogi ważna jest odrobina cierpliwości: trzeba je dobrze wyrobić, a potem odłożyć na pół godziny, aby ciasto mogło „odpocząć”. W przepisie, który podajemy w farszu, jest cukier, ale ten składnik można pominąć, jeśli ograniczasz cukier w diecie. Niektórzy dodają do owoców odrobinę mąki ziemniaczanej, ta akurat sprawia, że farsz będzie nieco bardziej kleisty.
WAŻNE: Pierogi z owocami gotuje się tak, jak pierogi z wytrawnymi farszami, czyli zawsze w osolonej wodzie. Woda nie powinna mocno bulgotać, aby pierogi się nie porozklejały.
Przepis: Pierogi z jagodami
Pierogi na słodko z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
- 400 g jagód
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, jajko i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie pierogówJagody umyj, dobrze susz i wymieszaj z cukrem. Ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj cienko i wykrawaj koła za pomocą szklanki lub foremki do pierogów. Na każdy krążek nakładaj łyżeczkę jagód i dobrze zaklej brzegi. Układaj pierogi na posypanym mąką stole.
- Gotowanie pierogówWrzucaj pierogi partiami na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną, gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Z czym podawać pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami nie potrzebują żadnych wymyślnych dodatków. Wystarczy kleks gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego. W wersji takiej, jakiej podałyby nasze babcie, śmietanę koniecznie trzeba wymieszać z cukrem. Talerz można udekorować garścią świeżych jagód i listkami mięty albo melisy.