Weź ciasto francuskie i zrób genialny dodatek do mleka. Minicroissanty biją na głowę gotowe płatki
Minicroissanty to malutkie rogaliki z ciasta francuskiego idealne jako dodatek do śniadania. Chrupiące rogaliki wystarczy zalać mlekiem, dorzucić świeże owoce i gotowe! Założymy się, że jeśli raz spróbujesz, to minicroissanty będziesz robić częściej. Można je dodać nie tylko do mleka, mogą być również dodatkiem do zup, sałatek czy deserów.
Jak zrobić minicroissanty z ciasta francuskiego?
Zrobienie minicroissantów wymaga jedynie nieco wprawy w odpowiednim podzieleniu ciasta najpierw na równe prostokąty, a potem na trójkąty, które zwija się w rogaliki (patrz niżej, jak to zrobić). Uformowane rogaliki należy obtoczyć w jajku rozmąconym z mlekiem, dzięki temu będą miały apetyczną, błyszczącą i złotą skórkę. W naszym przepisie nie dodajemy do rogalików z ciasta już nic więcej, a to oznacza, że będą lekko wytrawne, dzięki temu możesz je wykorzystać zarówno do słodkich dań, jak i wytrawnych (np. zamiast grzanek do zupy albo jako chrupiący dodatek do sałatki). Jeśli chcesz, aby minicroissanty były słodkie, posyp je przed pieczeniem drobnym cukrem albo cynamonem (lub jednym i drugim).
Przepis: Minicroissanty
Chrupiąca alternatywa dla płatków śniadaniowych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1160
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Robienie rogalikówCiasto pokrój na małe, podłużne prostokąty, a każdy z nich przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąty. Każdy zwijaj w rogalik. Jajko wymieszaj z mlekiem w misce, dorzuć rogaliki i dobrze wymieszaj. Odcedź rogaliki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak pokroić ciasto na minicroissanty?
Miniaturowe rogaliki z ciasta francuskiego bardzo chętnie robią kulinarni twórcy internetowi na całym świecie. Bardzo przejrzysty filmik, na którym dokładnie widać, jak należy pokroić ciasto i jak zwijać trójkąty, zamieścił niedawno pochodzący z Włoch Franscesco Saccomandi, kochający podróże miłośnik kuchni, a przede wszystkim pieczenia. „Jeśli znudziły wam się zwykłe płatki kukurydziane, spróbujmy tej alternatywnej wersji z dużą ilością minicroissantów, zobaczysz, jaki to będzie sukces!” – zachęca.
Z filmikiem włoskiego influencera zrobienie minisroissantów powinno być dziecinnie proste!