Zalewam ziemniaki pysznym sosem i wstawiam do piekarnika. Smakują tak, że można je jeść same

Dodano:
Ziemniaki pieczone z twarożkiem Źródło: Shutterstock / Georgina198
Młode ziemniaki są takie smaczne, że można je jeść same. Szczególnie, gdy upiecze się je w pysznym sosie. Ja już parę razy przetestowałam ten patent i rzeczywiście, każdy zjada je zanim nałożę danie.

Na młode ziemniaki czekam cały rok. Choć jest to bardzo pospolite warzywo, to w tej młodej wersji smakuje naprawdę doskonale. Wczesne ziemniaki zawierają niewiele skrobi, co sprawia, że mają nieco inną konsystencję, niż ziemniaki jesienne. Uwielbiam je gotowane, pieczone i zapiekane. Te ostatnie warte są przetestowania, bo u mnie naprawdę świetnie się sprawdzają.

Kilka słów o młodych ziemniakach

Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę i nieco wodnisty, łagodny w smaku miąższ. Tak naprawdę nie wymagają obierania, a tylko dokładnego wyszorowania i opłukania. Ziemniaki ugotowane czy upieczone w skórce smakują o wiele lepiej od tych obranych, bo zachowują doskonały smak, konsystencję, a także składniki odżywcze. Młode ziemniaki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, a także potas i magnez. Stanowią doskonałe źródło błonnika, a dzięki niewielkiej zawartości skrobi są niskokaloryczne.

Młode ziemniaki można gotować w skórce i podawać z masłem i koperkiem. Doskonale smakują też pieczone w całości lub w postaci łódeczek. Można je również dodawać do sałatek, dusić z innymi warzywami, a także smażyć z nich placki.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane w sosie?

Ziemniaki przed wstawieniem do piekarnika można trochę podgotować. Dzięki temu skróci się całkowity czas ich przygotowania o 10-15 minut. Jeśli chcesz piec surowe młode ziemniaki w całości, w zależności od ich wielkości przeznacz na to 35-45 minut.

Przepis: Ziemniaki pieczone w sosie

Młode ziemniaki pieczone w sosie śmietanowym

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
420

Składniki

  • 1 kg młodych, drobnych ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Obgotowywanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10-15 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedź je i przełóż do niedużego naczynia do zapiekania.
  2. Przygotowanie sosu i zapiekanieŚmietankę wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku, listkami tymianku, solą i pieprzem. Zalej nią ziemniaki, posyp startym serem. Piecz 15-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ładnie się zrumienią. Przed podaniem możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Inne wersje ziemniaków zapiekanych

Sos do zapiekania ziemniaków można też przygotować np. z jogurtu naturalnego czy twarogu z wiaderka. Gdy jest za gęsty warto go rozprowadzić odrobiną mleka czy kefiru. Doskonałą przyprawą do ziemniaków zawsze pozostaje czosnek i świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek. Można też pokusić się o dodatek takich przypraw, jak kminek, kurkuma, curry czy mielona papryka.

Ziemniaki do pieczenia można też wymieszać z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami. Dzięki temu nie wyschną w czasie pieczenia, a nabiorą doskonałego smaku i aromatu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...