Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i robię pożywne, słodkie placki. Smakują, że palce lizać
W mojej kuchni coraz częściej pojawia się twaróg. Staram się nim zastępować mięsne potrawy, bo także jest pożywny. Dostarcza bowiem dużo wartościowego białka, a także wapnia, fosforu i witamin. Lubię na jego bazie robić potrawy wytrawne i słodkie. Tym razem zamieniłam go w placki, a w zasadzie w grube, pożywne placuchy. Dodałam do nich trochę rodzynek, dzięki czemu są słodkie i można je jeść bez dodatku dżemu czy cukru pudru.
Najlepszy twaróg na placki
Na placki najlepiej jest przeznaczyć zwięzły twaróg, np. klinek czy kostkę. Nie powinien być zbyt suchy, bo wtedy placki wyjdą mniej smaczne. Dlatego najlepiej wybierać twaróg półtłusty. Nie zawiera tyle tłuszczu, co tłusty, a jednocześnie jest całkiem kremowy i soczysty. W tej potrawie nie sprawdzi się twaróg z wiaderka, bo jest zbyt rzadki i będzie się rozpływał w czasie smażenia.
Jak zrobić placki twarogowe z rodzynkami?
Do przygotowania tych placków nie potrzebujesz miksera. Wystarczy, że rozgnieciesz twaróg widelcem, a potem wymieszasz go z pozostałymi składnikami. Placki te możesz też upiec, zamiast smażyć. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 minut, aż się zrumienią.
Przepis: Placki twarogowe z rodzynkami
Grube placki z twarogu i rodzynek smażone na oleju
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na plackiRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i 1/2 szklanki mąki. Wymieszaj gęstą masę, dodaj osączone rodzynki, wymieszaj.
- Formowanie i smażenie plackówMasę na placki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niej gruby wałek, pokrój go w grube plastry. Każdy plaster lekko spłaszcz, obtocz w mące. Placki smaż na patelni ze średnio rozgrzanym olejem. Gotowe osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówka: Do masy na placki twarogowe można też dodać trochę startej skórki z cytryny czy mielonego cynamonu.
Z czym podać placki twarogowe z rodzynkami?
Placki twarogowe z rodzynkami najlepiej smakują na ciepło, jednak na zimno też są niczego sobie. Jeśli dla kogoś są za mało słodkie, może je oprószyć cukrem pudrem, podać z miodem czy zmiksowanymi owocami. Smacznym dodatkiem do tych placków będzie również jogurt naturalny wymieszany z miodem albo świeże, pokrojone owoce.