Rano robię sobie pożywne kanapki do pracy. Zamiast wędliny czy sera wkładam do nich coś pysznego

Dodano:
Kanapki do pracy Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Kanapki do pracy potrafią być atrakcyjne, jeśli zrobi się je w niestandardowy sposób. Ja zamiast plastrów wędliny czy żółtego sera wkładam do nich coś pysznego i zdrowego. Wiem, że nigdzie nie kupię lepszych.

Klasyczne kanapki do pracy mogą się znudzić. Warto je więc nieco odmienić. Ja zwykle do pracy robię kanapki z pożywną sałatką. Muszę przyznać, że to najlepsze kanapki, jakie kiedykolwiek jadłam. Nie robi się ich długo, a są naprawdę zdrowe i sycące.

Najlepsze pieczywo na kanapki

Na kanapki najlepiej jest przeznaczyć zdrowe i wartościowe pieczywo. Mogą to być bułki z ziarnami, bułki żytnie czy grahamki. Dobrze jeśli mają podłużny kształt, bo wtedy łatwo przerobić je na kieszonki. Wystarczy zrobić w nich wzdłuż nacięcie i wypełnić je pyszną sałatką.

Jak zrobić kanapki do pracy z pożywną sałatką?

By zrobić kanapki do pracy z sałatką, trzeba oczywiście najpierw przygotować sałatkę. Lepiej jednak nie mieszać jej od razu z sosem, bo potrawa straci na smaku i wyglądzie. Po przygotowaniu sałatki, bułkę wystarczy naciąć i napełnić pysznym farszem.

Przepis: Kanapki do pracy z sałatką

Bułki-paluchy nadziane pożywną sałatką. Doskonale smakują nie tylko w pracy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 2 podłużne bułki, tzw. paluchy
  • 100 g salami w plasterkach
  • 50 g sałaty
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1/2 awokado
  • szczypiorek

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPlasterki salami pokrój w paski. Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie kanapekSkładniki na sos wymieszaj, wlej do małego słoiczka. Bułki natnij wzdłuż na głębokość ok. 3 cm. Składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatką napełnij nacięcia w bułkach. Przed spożyciem skrop sałatkę sosem.

Kanapki do pracy – kilka wskazówek

By kanapki do pracy były smaczne i wyszły nam na zdrowie, trzeba pamiętać o kilku szczegółach.

  • W czasie upałów do sałatki lepiej nie dodawać łatwo psujących się składników. Należą do nich np.: szynka, twaróg, gotowane jajko.
  • Składniki na sałatkę dobrze jest dość drobno pokroić, bo wtedy więcej ich wejdzie do bułki.
  • Sałatki lepiej nie mieszać od razu z sosem, bo może on nawilżyć pieczywo. Można go zapakować do małego pojemniczka, np. słoiczka i dodać do sałatki tuż przed spożyciem. Można też zrezygnować z dodatku sosu.
  • Kanapki z sałatką najlepiej jest włożyć do lunchboxa nacięciem do góry. Wtedy sałatka nie wypadnie z pieczywa. Kanapki warto też owinąć np. ręcznikiem papierowym, który wchłonie np. nadmiar płynu z warzyw.
  • Zamiast sałatką, kieszonkę z bułki można też napełnić pastą, np. z pieczonych warzyw, z tuńczyka z puszki czy z wędzonej makreli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...