Oprószam nimi biały ser i wstawiam do piekarnika. Ta przekąska smakuje obłędnie
Biały ser, zwany też twarogiem, jest niezwykle uniwersalnym produktem. Można go kroić i kłaść na pieczywo, robić z niego twarożek np. ze szczypiorkiem czy upiec z niego pyszny sernik. Twaróg doskonale nadaje się też na farsz do naleśników oraz pierogów. Tym razem postanowiłam jednak zamienić go w pyszną przekąskę. A zainspirowałam się białym serem, który kupiłam kiedyś w sklepie. Mały kawałek litewskiego przysmaku kosztował niemało, ale był naprawdę smaczny. Postanowiłam więc odtworzyć tę potrawę w domowym zaciszu. Udało się, było warto, a koszt wyszedł kilka niewielki.
Jaki biały ser nadaje się do pieczenia?
Do pieczenia najlepszy jest zwarty biały ser. Jeśli zawiera dużo wody, warto go osuszyć papierowym ręcznikiem. Ze względów smakowych dobrze jest sięgnąć po ser półtłusty, choć często używa się tu sera chudego. Idealnie sprawdzi się klinek lub ser w kostce. Najlepiej, by nie był zbyt gruby, bo wtedy szybciej się upiecze. Jak najbardziej można też wykorzystać biały ser domowej roboty. Po upieczeniu będzie kremowy i pyszny.
Jak zrobić biały ser pieczony w przyprawach?
By przygotować tę przekąskę, w zasadzie wystarczy przyprawić biały ser i wstawić go do piekarnika. Dobrze jest jednak dać mu trochę czasu, by poleżał z przyprawami w lodówce. Dzięki temu będzie miał pełniejszy smak.
Przepis: Biały ser pieczony w przyprawach
Pieczony biały ser oprószony przyprawami doskonały na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- litewska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 250 g białego, półtłustego sera
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- czosnek granulowany
- suszone oregano
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przyprawianie białego seraBiały ser wyjmij z opakowania, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go kurkumą, papryką, czosnkiem i oregano. Posmaruj oliwą, równomiernie ją rozprowadź. Ser zawiń w folię spożywczą, włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Pieczenie seraSer odwiń z folii i umieść w niedużym naczyniu do zapiekania. Przykryj go, wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najsmaczniejszy jest serwowany na ciepło.
Pieczony biały ser – wskazówki
Oto kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym serowa przekąska wyjdzie tak, jak powinna.
- Do przyprawienia sera można użyć dowolnych, ulubionych przypraw. Oprócz ziół, granulowanego czosnku i mielonej papryki doskonale sprawdzi się też kminek, zmiksowane, suszone pomidory, a nawet pesto.
- Po natarciu lub posmarowaniu białego sera przyprawami, warto całość wstawić na kilka godzin, a nawet na całą dobę do lodówki. Wtedy smaki będą miały okazję wniknąć do wnętrza sera.
- Biały ser zamiast piec, można też obsmażyć. Wcześniej warto go jednak pokroić w grube plastry, a potem oprószyć przyprawami i posmarować olejem. Wtedy pozostaje go tylko zrumienić na patelni z nieprzywieralną powłoką lub na niewielkiej ilości oleju.
- Przed podaniem biały ser można posypać posiekaną natką pietruszki lub innymi, ulubionymi ziołami, np. bazylią. Warto też dopiero teraz lekko oprószyć go solą. Tak przygotowany biały ser doskonale smakuje podany z ciemnym pieczywem.