Duszę tę fasolkę z kąskami soczystego mięsa. To jednogarnkowe danie smakuje wyśmienicie
Ogromną zaletą jednogarnkowego stylu gotowania jest łatwość przyrządzenia większych ilości jedzenia i duża dowolność, jeśli chodzi o modyfikacje. Korzystam z tej opcji szczególnie wtedy, gdy wiem, że zostało mi trochę warzyw w lodówce lub spodziewam się gości. Jeszcze się nie zawiodłam.
Lubię sięgać po przepis na pełne smaku i sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem wieprzowym, które zatopione są w aromatycznym sosie z udziałem pomidorów. Dzięki odpowiednim przyprawom ta bogata potrawa pozostaje dość lekka, a jednocześnie pachnie nad wyraz przyjemnie. Nic tylko zajadać ze smakiem.
Jak przygotować danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem wieprzowym?
Fasola wymaga nieco pracy. Nie warto jednak rezygnować z jej moczenia, bo sprawia ono, że jest smaczniejsza i lżej strawna. Czasem stawiam na szybsze przygotowanie tego pysznego dania jednogarnkowego i wrzucam odcedzoną fasolę z puszki, gdy mięso jest już ugotowane. Jednak ostatnio znowu zrobiłam wszystko od zera. Wyszło fantastycznie.
Przepis: Fasolka z mięsem wieprzowym
Proste danie jednogarnkowe z mięsa i fasoli, idealne dla całej rodziny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg karkówki
- 1 kg suchej białej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBiałą fasolę namocz w zimnej wodzie przez 8-12 godzin. Karkówkę pokrój w 3-centymetrową kostkę. Cebulę obierz z łupiny, posiekaj. Podobnie przygotuj czosnek.
- Gotowanie potrawyW dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy, zrumień na nim mięso. Wrzuć cebule i smaż przez chwilę, by cebulka się zeszkliła. Dodaj czosnek oraz odcedzoną fasolę. Wlej wodę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na mniejszym ogniu przez 40 minut. Wrzuć pomidory i wsyp kminek. Gotuj jeszcze przez 10 minut, aż potrawa nieco zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Jak podawać fasolę z mięsem wieprzowym?
Do gotowego dania jednogarnkowego najlepiej zaserwować świeże pieczywo. Zwykle stawiam na zdrowy chleb razowy lub wieloziarnisty, który zawiera sporo wspomagającego trawienie błonnika. Dobrym pomysłem będzie też wrzucenie na talerz porcji makaronu lub ugotowanej na sypko kaszy gryczanej czy jęczmiennej.
Jak urozmaicić danie jednogarnkowe z fasoli i mięsa?
W trakcie gotowania potrawy możecie wrzucić dodatkowe warzywa. Pokrojona w kostkę marchewka, czerwona papryka czy podgotowane ziemniaki będą strzałem w dziesiątkę. Jeśli zdecydujecie się na skrobiowy dodatek, możecie z powodzeniem zajadać potrawę solo. Wrzucenie makaronu czy kaszy tylko niepotrzebnie podniosłoby kaloryczność posiłku.