Uwielbiam robić te słodkie bułki na śniadanie. Sekretem jest jeden dodatek
Te drożdzowe bułki z rodzynkami są idealne na wakacyjne poranki, kiedy nie trzeba wstawać bardzo wcześnie i człowiek ma więcej czasu na wszystko. Takie bułeczki doskonale smakują z masłem i podane z kubkiem mleka czy kakako. Rewelacyjnie pasują do nich sezonowe, owocowe dżemy, ale można je też podać z miodem. To przepis, który przypomina nieco słynne bułeczki sułtańskie z rodzynkami, ta wersja jest jednak słodsza.
Jak zrobić bułki z rodzynkami?
Zrobienie bułek z rodzynkami, jeśli tylko masz robot z hakiem do wyrabiania ciasta, nie jest bardzo pracochłonne, ani trudne, jedynie potrzeba tu czasu na wyrośnięcie ciasta. Na zrobienie tych bułek potrzebujesz razem z pieczeniem i wyrastaniem ciasta około półtorej godziny. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie i wiem, że są tacy, których ta czynność wręcz relaksuje. Wówczas jednak na dokładne wyrabianie ciasta warto poświęcić 10-15 minut. Poranna gimnastyka zapewniona, a w nagrodę będą idealnie puszyste bułeczki.
Rada: rodzynki można namaczać w wodzie, ale też można je namoczyć w mocnej, czarnej herbacie, nabiorą dzięki temu wyjątkowego smaku. Rodzynki przed dodaniem do ciasta można też lekko oprószyć mąką.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 8-10 bułeczek.
Przepis: Bułeczki z rodzynkami
Domowe bułki na słodko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynu drożdżowegoMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Wyrabianie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw, aby nieco zmiękły.
- Pieczenie bułekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Rodzynki odcedź, osusz na ręczniku papierowym i wmieszaj w ciasto. Ciasto podziel na równe części i formuj z niego lekko spłaszczone kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i miodem. Piecz 25 minut.
Zupa mleczna i grzanki z czerstwych bułek
Wszelkie drożdżowe wypieki najlepiej smakują tego samego dnia, kiedy są świeżutkie i idealnie miękkie. Jeśli jednak zostaną ci bułki z rodzynkami, możesz z nich zrobić prostą zupę mleczną albo słodkie grzanki. Aby zrobić zupę, wystarczy pokruszyć bułkę na spore kawałki (lub pokroić) i zalać mlekiem w misce. Aby zrobić grzanki, należy pokroić bułki, posmarować odrobina masła i usmażyć na złoto. Można je też obtoczyć w mleku wymieszanym z jajkiem i smażyć na maśle.