Uwielbiam robić te słodkie bułki na śniadanie. Sekretem jest jeden dodatek

Dodano:
Bułeczki z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Drożdżowe, słodkie bułki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i najlepszymi śniadaniami u babci. Wersja z pysznymi rodzynkami to jedna z moich ulubionych.

Te drożdzowe bułki z rodzynkami są idealne na wakacyjne poranki, kiedy nie trzeba wstawać bardzo wcześnie i człowiek ma więcej czasu na wszystko. Takie bułeczki doskonale smakują z masłem i podane z kubkiem mleka czy kakako. Rewelacyjnie pasują do nich sezonowe, owocowe dżemy, ale można je też podać z miodem. To przepis, który przypomina nieco słynne bułeczki sułtańskie z rodzynkami, ta wersja jest jednak słodsza.

Jak zrobić bułki z rodzynkami?

Zrobienie bułek z rodzynkami, jeśli tylko masz robot z hakiem do wyrabiania ciasta, nie jest bardzo pracochłonne, ani trudne, jedynie potrzeba tu czasu na wyrośnięcie ciasta. Na zrobienie tych bułek potrzebujesz razem z pieczeniem i wyrastaniem ciasta około półtorej godziny. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie i wiem, że są tacy, których ta czynność wręcz relaksuje. Wówczas jednak na dokładne wyrabianie ciasta warto poświęcić 10-15 minut. Poranna gimnastyka zapewniona, a w nagrodę będą idealnie puszyste bułeczki.

Rada: rodzynki można namaczać w wodzie, ale też można je namoczyć w mocnej, czarnej herbacie, nabiorą dzięki temu wyjątkowego smaku. Rodzynki przed dodaniem do ciasta można też lekko oprószyć mąką.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 8-10 bułeczek.

Przepis: Bułeczki z rodzynkami

Domowe bułki na słodko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynu drożdżowegoMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
  2. Wyrabianie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw, aby nieco zmiękły.
  3. Pieczenie bułekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Rodzynki odcedź, osusz na ręczniku papierowym i wmieszaj w ciasto. Ciasto podziel na równe części i formuj z niego lekko spłaszczone kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i miodem. Piecz 25 minut.

Zupa mleczna i grzanki z czerstwych bułek

Wszelkie drożdżowe wypieki najlepiej smakują tego samego dnia, kiedy są świeżutkie i idealnie miękkie. Jeśli jednak zostaną ci bułki z rodzynkami, możesz z nich zrobić prostą zupę mleczną albo słodkie grzanki. Aby zrobić zupę, wystarczy pokruszyć bułkę na spore kawałki (lub pokroić) i zalać mlekiem w misce. Aby zrobić grzanki, należy pokroić bułki, posmarować odrobina masła i usmażyć na złoto. Można je też obtoczyć w mleku wymieszanym z jajkiem i smażyć na maśle.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...