Tak pysznej golonki, jak na weselu u bratanicy jeszcze nie jadłam. Poznaj przepis, że palce lizać
Golonka to mięso, za którym przepadają panowie. Ja uwielbiam jej smak, chociaż staram się ograniczać takie przysmaki, ze względu na ich kaloryczność. Jednak od czasu do czasu i w niedużych ilościach lubię ją zjeść. Tak też było na weselu u mojej bratanicy, gdzie zaserwowano pieczone golonki. Muszę przyznać, że wyglądały niezwykle apetycznie. A po skosztowaniu stwierdziłam, że to była najlepsza golonka, jaką do tej pory jadłam. Dlatego zdobyłam na nią przepis.
Przygotowanie golonki – kilka wskazówek
Przyrządzać możesz golonki przednie lub tylne. Warto jednak wiedzieć, że tylne są większe i znajduje się na nich więcej mięsa. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
- Golonki przed przyrządzaniem warto oczyścić z resztek szczeciny. Najlepiej zrobić to nad palnikiem kuchenki gazowej, przy pomocy wysuwanej zapalniczki lub nad świeczką.
- Golonkę przed pieczeniem warto ugotować, dzięki czemu mięso będzie miękkie i soczyste. Można ją też upiec z dodatkiem płynu, który umożliwi odpowiednie zmięknięcie mięsa. Przed pieczeniem golonkę warto jednak obsmażyć, dzięki czemu zachowa ona więcej soków w czasie pieczenia.
- W czasie pieczenia golonkę warto polewać marynatą lub sosem spod pieczeni. Dzięki temu ładnie się zrumieni i nie wyschnie.
Przepis na pieczoną golonkę marynowaną w sosie BBQ
Golonkę przed pieczeniem ugotujemy, a potem zamarynujemy w aromatycznej zalewie. Po upieczeniu będzie pełna smaku, z chrupiącą skórką.
Przepis: Pieczona golonka BBQ
Chrupiąca i mięciutka golonka pieczona w marynacie BBQ
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- niemiecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 3 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 660 w każdej porcji
Składniki
- 2 golonki wieprzowe tylne
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka soli
Na marynatę:
- 1/3 szklanki sosu BBQ
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania
- Gotowanie golonkiGolonki oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, usuń szumowiny. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, sól oraz przekrojoną cebulę i marchewkę. Gotuj na niedużym ogniu ok. 2,5 godziny. Gdy golonka będzie miękka, wyjmij ją, osącz i przestudź.
- Pieczenie golonkiZ podanych składników przygotuj marynatę. Posmaruj nią ugotowane golonki i odstaw na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Golonki ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz ok. 40 minut, aż skórka ładnie się zrumieni. W czasie pieczenia, 2-3 razy polewaj mięso sosem spod pieczeni.
Z czym podać pieczoną golonkę?
Pieczona golonka najlepiej smakuje podana z chlebem lub gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami. Do tego mięsa doskonale pasuje też kiszona kapusta lub kapusta zasmażana albo ogórki małosolne. Do golonki warto również podać chrzan lub inny ostry sos. Doda on potrawie smaku i sprawi, że będzie lżejsza dla naszego żołądka.