Przepis na te bakłażany dostałam od koleżanki. Robi do nich bezmięsny, pożywny farsz
Uwielbiam faszerowane warzywa, podobnie zresztą, jak cała moja rodzina. Są doskonałą odmianą od kotletów i pieczonego kurczaka. Zajada się je przyjemnie, bo są lekkie i pełne smaku. Zwykle nadziewam je mielonym mięsem i ryżem. Jednak ostatnio odkryłam pożywny, bezmięsny farsz, którym naprawdę się zachwyciłam. Już mam na niego przepis, którym się z wami dzielę.
Jak przygotować bakłażany do nadziewania?
Bakłażany to niezwykłe warzywa o delikatnym, miąższu i ciemnofioletowej, błyszczącej skórce. W ich smaku często wyczuwalna jest goryczka, której warto się pozbyć. Robi się to przy użyciu soli, którą oprósza się plastry czy też wydrążone warzywo i odstawia na ok. 20 minut. Sól wyciąga z bakłażana substancje goryczkowe. Po tym czasie warzywo wystarczy tylko spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Bakłażany przeznaczone do nadziewania warto też wcześniej podpiec. Warzywo to zawiera stosunkowo niedużo wody, więc w czasie pieczenia łatwiej je wysuszyć niż upiec do miękkości. Dlatego wydrążone bakłażany należy posmarować od środka oliwą i piec ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. W uzyskaniu odpowiedniej konsystencji warzywa pomoże też soczysty farsz lub podlanie warzyw odrobiną wody lub bulionu.
Przepis na bakłażany z pożywnym farszem
Farsz, który tak przypadł mi do gustu, był przygotowany z soczewicy i kilku popularnych warzyw. Okazało się, że to wprost idealne nadzienie do bakłażanów.
Przepis: Bakłażany pieczone z pożywnym farszem
Bakłażany nadziewane farszem z soczewicy i warzyw korzeniowych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 szklanka soczewicy zielonej lub brązowej
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kumin
- oregano
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 100 g startego sera żółtego
- koperek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanówBakłażany umyj, wytrzyj. Każdy przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości ok. 1 cm. Bakłażan oprósz od środka solą, odstaw na 20 minut. Po tym czasie warzywo spłucz wodą, osusz. Posmaruj je oliwą, piecz ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie farszuSoczewicę opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, przestudź. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekany czosnek, startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość 5 minut. Dodaj posiekany, wydrążony miąższ z bakłażana, smaż jeszcze 5 minut. Dodaj przyprawy, przesmaż całość mieszając. Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat, duś ok. 10 minut. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą, farsz dopraw do smaku.
- Nadziewanie i pieczenie bakłażanówWydrążone bakłażany napełnij przygotowanym farszem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp posiekaną natką i koperkiem.
Inne pomysły na farsz do bakłażanów
Bakłażany przeznaczone do pieczenia, można też nadziać innym farszem. Wybór jest naprawdę duży. Do najbardziej klasycznych należy farsz z mielonego mięsa, cebuli, czosnku i pomidorów. Można też dołożyć do niego ryż. Jeśli lubicie mięsne farsze, możecie też przygotować nadzienie z piersi kurczaka, papryki, cukinii i cebuli. Doskonale będą także smakować bakłażany nadziane kaszą kuskus lub bulgur i warzywami, np. ciecierzycą, czosnkiem, cebulą, cukinią, papryką, pomidorami. Smaczną opcją są też farsze na bazie sera, np. ricotta, feta oraz szpinaku, czosnku i świeżych ziół.