To najlepsza sałatka z marchewki. Przepis na nią dostałam od znajomego szefa kuchni
Młoda marchewka kusi swym soczystym wyglądem. I taka też jest – soczysta i chrupiąca. Można ją zajadać na przekąskę, robić z niej surówki, a także sałatki. Dziś prezentujemy wam właśnie przepis na niezwykłą sałatkę. Niezwykła w niej jest marchewka, ale też cały zestaw składników. Efekt wygląda apetycznie i smakuje doskonale. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Wartość odżywcza marchewki
O tym, że marchewka jest bardzo zdrowa, słyszeli już chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, co cennego zawiera. Otóż marchewka stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, który w naszym organizmie przerabiany jest na witaminę A. Witamina ta to silny przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca i nowotworami, doskonale wpływa też na wzrok i wzrost. W marchewce znajdziemy też: witaminę C, która wspiera odporność organizmu, witaminę K, zapewniającą odpowiednią krzepliwość krwi i witaminę B6 potrzebną do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego. Poza tym w marchewce znajduje się też dużo potasu, który wpływa na odpowiednie funkcjonowanie mięśni i nerwów oraz błonnika, który pobudza przemianę materii i wspiera nas w walce o szczupłą sylwetkę.
Przepis na sałatkę z pieczonej marchewki
Ten przepis na sałatkę z pieczonej marchewki dostałam od znajomego szefa kuchni. Muszę przyznać, że wiosną zawsze czekam, aż pojawi się młoda marchewka, by przygotować ten oryginalny specjał.
Przepis: Sałatka z pieczonej marchewki
Pożywna sałatka z pieczonej marchewki, soczewicy i sera feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek młodej marchewki
- czosnek granulowany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
- 150 g sera feta
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie soczewicySoczewicę opłucz, wsyp do garnka, zalej ok. 1,5 szklanki zimnej wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj ją ok. 25 minut, aż będzie miękka. Odcedź, wystudź.
- Pieczenie marchewkiMarchewkę oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż na połowę, a większe marchewki jeszcze na pół. Oprósz je solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, skrop oliwą, wymieszaj. Marchewkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Wykańczanie sałatkiMarchewkę poporcjuj na talerze, posyp soczewicą i pokruszoną fetą. Podawaj z sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, koperku i odrobiny soli.
Zalety sałatki z pieczonej marchewki
Sałatka z pieczonej marchewki jest lekka, a zarazem sycąca. Pożywności dodaje jej soczewica, która stanowi doskonałe źródło białka i można nią zastępować mięso. Sporo białka dostarcza też ser feta, który jednocześnie wzbogaca potrawę smakowo. Z powyższych powodów sałatka ta doskonale sprawdzi się w roli zdrowej przekąski. Można nią też jednak zastąpić kolację, a nawet zjeść ją w porze lunchu.