To najlepsza sałatka z marchewki. Przepis na nią dostałam od znajomego szefa kuchni

Dodano:
Sałatka z pieczonej marchewki Źródło: Shutterstock / KarinaKlachuk
Można już kupić pyszną, młodą marchewkę. Jest idealna do chrupania, a także jako dodatek do potraw. Dziś zrobimy z niej niezwykłą sałatkę według przepisu szefa kuchni. Będzie zdrowa i pełna smaku.

Młoda marchewka kusi swym soczystym wyglądem. I taka też jest – soczysta i chrupiąca. Można ją zajadać na przekąskę, robić z niej surówki, a także sałatki. Dziś prezentujemy wam właśnie przepis na niezwykłą sałatkę. Niezwykła w niej jest marchewka, ale też cały zestaw składników. Efekt wygląda apetycznie i smakuje doskonale. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Wartość odżywcza marchewki

O tym, że marchewka jest bardzo zdrowa, słyszeli już chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, co cennego zawiera. Otóż marchewka stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, który w naszym organizmie przerabiany jest na witaminę A. Witamina ta to silny przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca i nowotworami, doskonale wpływa też na wzrok i wzrost. W marchewce znajdziemy też: witaminę C, która wspiera odporność organizmu, witaminę K, zapewniającą odpowiednią krzepliwość krwi i witaminę B6 potrzebną do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego. Poza tym w marchewce znajduje się też dużo potasu, który wpływa na odpowiednie funkcjonowanie mięśni i nerwów oraz błonnika, który pobudza przemianę materii i wspiera nas w walce o szczupłą sylwetkę.

Przepis na sałatkę z pieczonej marchewki

Ten przepis na sałatkę z pieczonej marchewki dostałam od znajomego szefa kuchni. Muszę przyznać, że wiosną zawsze czekam, aż pojawi się młoda marchewka, by przygotować ten oryginalny specjał.

Przepis: Sałatka z pieczonej marchewki

Pożywna sałatka z pieczonej marchewki, soczewicy i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
  • 150 g sera feta
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie soczewicySoczewicę opłucz, wsyp do garnka, zalej ok. 1,5 szklanki zimnej wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj ją ok. 25 minut, aż będzie miękka. Odcedź, wystudź.
  2. Pieczenie marchewkiMarchewkę oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż na połowę, a większe marchewki jeszcze na pół. Oprósz je solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, skrop oliwą, wymieszaj. Marchewkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  3. Wykańczanie sałatkiMarchewkę poporcjuj na talerze, posyp soczewicą i pokruszoną fetą. Podawaj z sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, koperku i odrobiny soli.

Zalety sałatki z pieczonej marchewki

Sałatka z pieczonej marchewki jest lekka, a zarazem sycąca. Pożywności dodaje jej soczewica, która stanowi doskonałe źródło białka i można nią zastępować mięso. Sporo białka dostarcza też ser feta, który jednocześnie wzbogaca potrawę smakowo. Z powyższych powodów sałatka ta doskonale sprawdzi się w roli zdrowej przekąski. Można nią też jednak zastąpić kolację, a nawet zjeść ją w porze lunchu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...