Trik szefa kuchni na roladki z kurczaka. Są soczyste i nie rozpadają się podczas pieczenia
Mięsne roladki są prostym sposobem na efektowne danie. Płat mięsa zwinięty z pysznymi składnikami nie tylko potrafi prezentować się bardzo apetycznie, ale też doskonale smakuje. Odpowiednio dobrane składniki farszu nawilżają bowiem mięso od środka i wzbogacają jego smak. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić takie roladki, by nie rozwijały się pod wpływem wysokiej temperatury pieczenia. Zastosujcie go, a danie wyjdzie niczym z restauracji.
Z jakiego mięsa można zrobić roladki?
Na roladki można przeznaczyć w zasadzie każdy kształtny i delikatny kawałek mięsa. Nie powinno mieć ono przerostów, błon, ani widocznego tłuszczu. Wtedy bowiem roladki nie wyjdą apetyczne i będą mało kruche. Na mięsne roladki doskonale nada się więc filet z piersi kurczaka lub indyka, schab i szynka wieprzowa oraz wołowy udziec. Mięso należy pokroić w niezbyt grube plastry, a potem lekko rozbić je kuchennym młotkiem. Dziś jednak przygotujemy roladki z zupełnie innego mięsa. Będą to wytrybowane uda kurczaka. To nieco tłuściejsze mięso po upieczeniu będzie nadzwyczaj soczyste i pełne smaku.
Przepis na roladki z mięsa z kurczęcych ud
Wyfiletowane uda kurczaka możecie kupić w niektórych sklepach lub samodzielnie oczyścić mięso z kości. Skóry nie trzeba usuwać, bo zwiększy ona soczystość dania. Oczywiście warto ją zdjąć przed jedzeniem. Gdy już macie płat mięsa, nadziejcie go farszem, zrolujcie i owińcie kuchenną nicią. Możecie też umieścić roladki w siatce do wędlin, która równie skutecznie uchroni roladki przed rozwinięciem w czasie pieczenia. Ten prosty trik stosują szefowie kuchni i dzięki niemu roladki wychodzą kształtne i apetyczne.
Przepis: Kurczęce roladki
Pieczone roladki z wytrybowanych ud kurczaka nadziewane serem i szynką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 6 wytrybowanych ud kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- ostra mielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 6 plasterków żółtego sera
- 6 plasterków szynki
- gałązki tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Doprawianie mięsaMięso z ud opłucz, osusz, lekko rozbij od wewnętrznej strony. Oprósz je solą, pieprzem i papryką, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Przygotowanie roladekNa każdym płacie mięsa połóż plasterek sera i szynki oraz gałązkę tymianku. Zwiń roladki. Obwiąż je kuchenną nicią lub umieść w siatce do wędlin, dzięki czemu nadzienie nie wypłynie.
- Pieczenie roladekRoladki ułóż w brytfannie, obłóż gałązkami tymianku. Piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut, by zawarte w nich soki równomiernie się rozeszły.
Wskazówka: Przed pieczeniem roladki można obsmażyć na patelni z olejem. Dzięki temu będą ładnie zrumienione. Warto wtedy skrócić czas pieczenia o 5-10 minut.
Czym jeszcze można nadziać roladki?
Zamiast sera żółtego i szynki do nadziania mięsnych roladek można też użyć innych składników. Tu dobrze sprawdzi się np. serek ricotta w połączeniu ze świeżymi ziołami, np. tymiankiem, natką pietruszki albo ser mozzarella i pomidory świeże lub suszone. Smaczne nadzienie do roladek przygotujecie też z warzyw, np. cukinii, marchewki, papryki. Wcześniej wystarczy tylko pokroić je w długie słupki.