Trik szefa kuchni na roladki z kurczaka. Są soczyste i nie rozpadają się podczas pieczenia

Dodano:
Roladki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Roladki z kurczaka to bardzo efektowne danie. Oczywiście pod warunkiem, że nie rozwiną się w czasie pieczenia. By tego uniknąć, zdradzimy wam prosty trik szefa kuchni. Warto go znać.

Mięsne roladki są prostym sposobem na efektowne danie. Płat mięsa zwinięty z pysznymi składnikami nie tylko potrafi prezentować się bardzo apetycznie, ale też doskonale smakuje. Odpowiednio dobrane składniki farszu nawilżają bowiem mięso od środka i wzbogacają jego smak. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić takie roladki, by nie rozwijały się pod wpływem wysokiej temperatury pieczenia. Zastosujcie go, a danie wyjdzie niczym z restauracji.

Z jakiego mięsa można zrobić roladki?

Na roladki można przeznaczyć w zasadzie każdy kształtny i delikatny kawałek mięsa. Nie powinno mieć ono przerostów, błon, ani widocznego tłuszczu. Wtedy bowiem roladki nie wyjdą apetyczne i będą mało kruche. Na mięsne roladki doskonale nada się więc filet z piersi kurczaka lub indyka, schab i szynka wieprzowa oraz wołowy udziec. Mięso należy pokroić w niezbyt grube plastry, a potem lekko rozbić je kuchennym młotkiem. Dziś jednak przygotujemy roladki z zupełnie innego mięsa. Będą to wytrybowane uda kurczaka. To nieco tłuściejsze mięso po upieczeniu będzie nadzwyczaj soczyste i pełne smaku.

Przepis na roladki z mięsa z kurczęcych ud

Wyfiletowane uda kurczaka możecie kupić w niektórych sklepach lub samodzielnie oczyścić mięso z kości. Skóry nie trzeba usuwać, bo zwiększy ona soczystość dania. Oczywiście warto ją zdjąć przed jedzeniem. Gdy już macie płat mięsa, nadziejcie go farszem, zrolujcie i owińcie kuchenną nicią. Możecie też umieścić roladki w siatce do wędlin, która równie skutecznie uchroni roladki przed rozwinięciem w czasie pieczenia. Ten prosty trik stosują szefowie kuchni i dzięki niemu roladki wychodzą kształtne i apetyczne.

Przepis: Kurczęce roladki

Pieczone roladki z wytrybowanych ud kurczaka nadziewane serem i szynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 6 wytrybowanych ud kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra mielona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 6 plasterków szynki
  • gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie mięsaMięso z ud opłucz, osusz, lekko rozbij od wewnętrznej strony. Oprósz je solą, pieprzem i papryką, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie roladekNa każdym płacie mięsa połóż plasterek sera i szynki oraz gałązkę tymianku. Zwiń roladki. Obwiąż je kuchenną nicią lub umieść w siatce do wędlin, dzięki czemu nadzienie nie wypłynie.
  3. Pieczenie roladekRoladki ułóż w brytfannie, obłóż gałązkami tymianku. Piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut, by zawarte w nich soki równomiernie się rozeszły.

Wskazówka: Przed pieczeniem roladki można obsmażyć na patelni z olejem. Dzięki temu będą ładnie zrumienione. Warto wtedy skrócić czas pieczenia o 5-10 minut.

Czym jeszcze można nadziać roladki?

Zamiast sera żółtego i szynki do nadziania mięsnych roladek można też użyć innych składników. Tu dobrze sprawdzi się np. serek ricotta w połączeniu ze świeżymi ziołami, np. tymiankiem, natką pietruszki albo ser mozzarella i pomidory świeże lub suszone. Smaczne nadzienie do roladek przygotujecie też z warzyw, np. cukinii, marchewki, papryki. Wcześniej wystarczy tylko pokroić je w długie słupki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...