Wytrawny naleśnik na niedzielne śniadanie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, a nie jest trudny
Naleśniki kochają mali i duzi. Jednak zwykle serwuje się je na słodko, np. z dżemem, słodkim twarożkiem, czekoladą. Dziś dla odmiany proponujemy wam naleśniki w wytrawnej wersji. Będą lekkie, a zarazem bardzo pożywne. Wprost idealne na śniadanie.
Z jakiej mąki można zrobić naleśniki?
Naleśniki najczęściej robi się z mąki pszennej. Jest to najłatwiej dostępna i najprostsza w użyciu mąka. Ponieważ zawiera gluten, naleśniki wychodzą z niej miękkie i elastyczne. Jednak ciasto na naleśniki można też zrobić z mąki orkiszowej, która jest bogatsza w błonnik i białko, a także z mąki owsianej, również zasobnej w błonnik i witaminy. Do wyboru macie też mąki bezglutenowe, wśród nich np.: gryczaną o orzechowym smaku, ryżową – słodkawą i delikatną, kukurydzianą – żółtą i dającą kruchość, migdałową – o przyjemnym smaku, bogatą w białko i zdrowe tłuszcze.
Przepis na wytrawne naleśniki
Przygotowanie tej potrawy zacznij od usmażenia naleśników. Gdy będą leżały pod przykryciem, przygotujesz pozostałe składniki.
Przepis: Wytrawne naleśniki z jajkiem i boczkiem
Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym, szpinakiem i smażonym boczkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- sól
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 4 jajka
- 2 łyżki startego sera
- sól, pieprz
- 16 plasterków wędzonego boczku
- 100 g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miseczki, wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj jajko, mleko i wodę, rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny. Po tym czasie usmaż z ciasta dość duże naleśniki. Ułóż je w stosik na płaskim talerzu, przykryj miską, by nie obeschły.
- Przygotowanie dodatkówPatelnię rozgrzej, lekko posmaruj olejem. Połóż na niej plasterki boczku, zrumień je z dwóch stron, zdejmij na talerz. Na patelnię wybij ostrożnie 2 jajka, przykryj, smaż na niedużym ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Oprósz je solą i pieprzem. Liście szpinaku opłucz, osusz.
- Wykańczanie naleśnikówNaleśniki kładź kolejno na patelni. Każdy posyp startym serem, na środku połóż sadzone jajko, obłóż szpinakiem i plasterkami boczku. Boki zawiń do środka, by powstała koperta z widocznym jajkiem. Podgrzewaj 1-2 minuty. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki. Od razu podawaj.
Wskazówka: Jajka możesz też wybić na usmażone naleśniki, obłożyć boczkiem i podgrzewać do czasu, aż białko się zetnie. Potem wystarczy dołożyć liście szpinaku.
Wytrawne naleśniki – kilka wskazówek
Oto kilka cennych wskazówek, dzięki którym wasze naleśniki wyjdą, jak należy.
- Usmażone naleśniki warto układać w stosik, jeden na drugim. Dzięki temu nie będą wysychać i łatwo będzie je formować.
- Jeśli chcesz uelastycznić naleśniki, cały stosik podgrzej w kuchence mikrofalowej i trzymaj potem przykryty przez kilka minut np. miską. W ten sposób naleśniki zaparują i odzyskają miękkość.
- Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, do naleśników z mąki nie zawierającej glutenu możesz dodać trochę mąki pszennej. Jej dodatek zwiększy elastyczność placków.
- By naleśniki nie rwały się w czasie smażenia i zawijania, do ciasta warto dodać trochę gorącej wody. Ułatwi ona pęcznienie skrobi.