Mój krem pistacjowy bije na głowę te sklepowe. Zrobisz go w 20 minut i zaoszczędzisz pieniądze

Dodano:
Krem pistacjowy Źródło: Shutterstock / New Africa
Uwielbiam pistacje w każdej postaci. W mojej kuchni zawsze znajdzie się słoiczek domowego kremu pistacjowego, który zachwyca wyrazistym smakiem i aromatem oraz ma intensywny, zielony kolor. Poznaj prosty przepis na krem pistacjowy.

Dostępne w sklepach kremy pistacjowe często zawierają cukier, tłuszcze utwardzone i inne zbędne dodatki, których staram się unikać. Oczywiście, na sklepowych półkach można również znaleźć kremy pistacjowe z dobrym składem, jednak ich cena jest często bardzo wysoka. Jeżeli masz mocny blender kielichowy lub inne urządzenie, które pozwala zmielić twarde pistacje, to możesz zrobić pyszny dodatek do deserów (i nie tylko) w zaledwie 20 minut, nie rujnując domowego budżetu. Warto też przy okazji skorzystać ze świetnej promocji na orzechy pistacjowe, którą przygotował Lidl.

Domowy krem z pistacji – zdrowsza i tańsza alternatywa dla produktów gotowych

Robiąc krem z pistacji w domu, masz pewność, że nie spożywasz zbędnych dodatków do żywności oraz możesz sporo zaoszczędzić – przypadku kremu, który składa się z samych pistacji, jest to nawet 20 zł na małym słoiczku.

Mój przepis na krem pistacjowy uwzględnia pistacje surowe, które nie były prażone i solone. Taki krem ma intensywny, pistacjowy smak i stanowi doskonałą bazę do przygotowania słodkich wypieków i wytrawnych potraw. Na bazie kremu pistacjowego możesz zrobić m.in. masę do tortów, nadzienie do rogalików i domowe lody, a także zielone pesto pistacjowe do makaronu. Krem pistacjowy też przygotować z nieprażonych pistacji. 2 składniki kremu pistacjowego w wersji podstawowej to gwarancja naturalnego smaku.

Jak zrobić domowy krem pistacjowy?

Jedynie 3 kroki dzielą Cię od momentu, w którym zaczniesz delektować się smakiem domowego kremu pistacjowego. Wystarczy, że obierzesz i podprażysz pistacje oraz poświęcisz krótką chwilę na ich zmiksowanie i gotowe!

Porada: podczas miksowania pistacji nie należy nadmiernie ich przegrzewać. Najlepiej miksować pistacje pulsacyjnie, co pozwoli również zapobiec nadmiernemu obciążeniu silnika blendera, który podczas miksowania pistacji w trybie ciągłym, może się spalić.

Jeżeli nie masz blendera kielichowego, to możesz skorzystać z innego urządzenia z funkcją rozdrabniania orzechów np. malaksera lub zwykłego blendera typu żyrafa.

Wskazówka: ja nie dodaję do kremu pistacjowego tłuszczu, ale jeżeli pistacje przez długi czas będą miały sypką konsystencję, to możesz dodać 50 ml neutralnej w smaku oliwy lub oleju.

Przepis: Krem pistacjowy

To nie tylko idealny dodatek do ciast i innych deserów np. domowych lodów, ale także zdrowe smarowidło do pieczywa. Krem w 99,9 proc. składa się z prażonych pistacji.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 350 g łuskanych pistacji niesolonych i nieprażonych
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Prażenie pistacjiPozbawione łupinek pistacje upraż na suchej patelni z grubym dnem lub w nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Prażąc pistacje na patelni, cały czas je mieszaj, żeby się nie przypaliły. Jeżeli chcesz uprażyć pistacje w piekarniku, to wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż na niej pistacje i wstaw do piekarnika na 10 minut. Uprażone pistacje ostudź. Nie musisz prażyć pistacji tuż przed przystąpieniem do przygotowania kremu. Możesz uprażyć je dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym opakowaniu.
  2. Mielenie pistacjiUprażone pistacje (ostudzone) przełóż do pojemnika blendera kielichowego. Miksuj, stopniowo zwiększając obroty miksera, do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. W czasie miksowania pistacji rób częste przerwy. Gdy pistacje zaczną wydzielać tłuszcz, dodaj szczyptę soli i miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż będą miały konsystencję masła orzechowego.

Porada: do gotowego kremu pistacjowego możesz dodać 3-4 łyżki uprażonych i drobno posiekanych pistacji. Zrobiony krem przełóż do wyparzonego i wytartego do sucha słoiczka.

Jak długo i gdzie przechowywać domowy krem pistacjowy?

Domowy krem pistacjowy możesz przechowywać do 30 dni w lodówce. Pamiętaj, aby podczas nabierania kremu korzystać z czystej i suchej łyżeczki lub noża.

Do czego wykorzystać krem pistacjowy?

Domowy krem z pistacji możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z jego dodatkiem możesz zrobić np. lekki krem do tortów z dodatkiem serka mascarpone i opcjonalnie śmietanki kremówki, domowe lody pistacjowe, sernik pistacjowy, nadzienie do drożdżówek. Możesz również przekładać kremem pistacjowym herbatniki i biszkopty oraz smarować nim pieczywo.

Doskonałym pomysłem na nieco inne wykorzystanie kremu pistacjowego jest dodanie do niego świeżej bazylii, czosnku, oliwy z oliwek oraz parmezanu. Pistacjowe pesto możesz podawać z makaronem oraz wykorzystać jako dodatek do sałatek i np. mięs.

Krem pistacjowy z białą czekoladą dla miłośników słodkości

Dla wielbicieli słodkości podaję również przetestowany przeze mnie przepis na słodki krem pistacjowy z dodatkiem białej czekolady.

Przepis: Krem pistacjowy z białą czekoladą

Krem z orzechów pistacjowych z dodatkiem białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które lubią słodki smak.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 350 g łuskanych pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 200 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Prażenie i mielenie pistacjiPistacje bez łupinek upraż na suchej patelni z grubym dnem (ciągle mieszając, by się nie przypaliły) lub przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu), rozkładając orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uprażone i ostudzone pistacje przełóż do pojemnika mocnego blendera kielichowego. Miksuj, stopniowo zwiększając obroty miksera, do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  2. Roztapianie białej czekoladyBiałą czekoladę połam na małe kawałki. Zagotuj wodę w garnku, ustaw na nim szklaną lub metalową miskę i roztop czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostudzenia.
  3. Łączenie składnikówOstudzoną białą czekoladę przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj razem z pistacjami. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, przełóż go do wyparzonego i wytartego do sucha słoiczka. Do kremu pistacjowego z białą czekoladą również możesz dodać drobno posiekane prażone pistacje.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...