Zalewam ziemniaki tym prostym sosem i mam pyszne danie. Poznaj szybki przepis na obiad

Dodano:
Ziemniaki w sosie curry Źródło: Shutterstock / Mukesh Kumar
Ziemniaki to podstawa wielu tradycyjnych obiadów. Można je podawać na wiele różnych sposobów m.in. gotować oraz piec. Hitem w mojej kuchni stały się ziemniaki w sosie curry, czyli indyjska potrawa Dum Aloo, która doskonale sprawdza się jako samodzielne danie oraz dodatek np. do mięs.

Kuchnia indyjska zaskakuje bogactwem aromatów. Dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw potrawy z prostych składników zyskują wyjątkowy smak. Co więcej, kuchnia indyjska pozwala eksperymentować, tworząc wiele autorskich przepisów m.in. z sosem curry. Połączenie delikatnego smaku ziemniaków, aromatycznego curry i zielonego groszku potrafi zawładnąć kubkami smakowymi. Danie z ziemniaków Dum Aloo możesz przygotować w wersji ekspresowej, czyli z gotowym sosem curry ze słoika oraz z domowym sosem na bazie m.in. aromatycznej pasty curry, cebuli, czosnku i mleka kokosowego.

Jak zrobić ziemniaki w sosie curry?

Ja robię sos do ziemniaków z dodatkiem łagodnej żółtej pasty curry, ale możesz również użyć ostrego curry zielonego lub czerwonego. Niezbędne dodatki do sosu curry, dzięki którym zyskuje on wyjątkowy smak, to m.in. cebula, czosnek oraz świeży korzeń imbiru. Nośnikiem smaku są delikatne mleko kokosowe oraz bulion warzywny lub drobiowy (opcjonalnie). Dodatek mleka kokosowego sprawia, że sos ma bardzo kremową konsystencję. Mleko kokosowe możesz zastąpić śmietanką kremówką lub śmietanką wymieszaną z jogurtem w proporcjach 1:1.

Ziemniaki możesz wcześniej podgotować, podgotować i podsmażyć na oleju lub podpiec w piekarniku, a następnie zalać sosem i dusić do miękkości. Doskonale smakują również ziemniaki w sosie curry robione w piekarniku. Jeżeli masz nieco więcej czasu, to polecam ugotować surowe ziemniaki w sosie curry – przygotowanie potrawy w ten sposób wymaga jednak cierpliwości i uwagi – ziemniaki powinny gotować się na małym ogniu, a gęsty sos wymaga częstego mieszania, żeby się nie przypalił.

Sekretem smaku sosu curry jest wysokiej jakości pasta curry, która w połączeniu z dodatkowymi składnikami sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy aromat. Do przygotowania potrawy najlepiej nadają się ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, które nie rozpadają się podczas gotowania. Podgotowane wcześniej ziemniaki nie wymagają długiego gotowania w sosie curry – wystarczy około 10 minut, żeby były gotowe do jedzenia.

Przepis: Ziemniaki w sosie curry

Całe ziemniaki podane w sosie curry to proste, ale bardzo smaczne danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
750 w każdej porcji

Składniki

  • 12 małych ziemniaków

Na sos:

  • 4 łyżki żółtej pasty curry
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego korzenia imbiru
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówWybierz małe ziemniaki o podobnej wielkości, a następnie je obierz i podgotuj w osolonym wrzątku. Małych ziemniaków nie musisz kroić na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz większych ziemniaków, to skrócisz czas gotowania, krojąc warzywa na pół. Opcjonalnie możesz pokroić ziemniaki na ćwiartki lub w dużą kostkę. Podgotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku do odcieknięcia.
  2. Przygotowanie składników sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. SmażeniePrzygotuj niski i szeroki garnek. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż, ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Do sosu możesz również dodać np. pomidory, marchewkę oraz słodką i ostrą paprykę.
  4. Dodanie bulionu i mleka kokosowegoDo rondla dodaj mleko kokosowe oraz bulion i wymieszaj składniki. Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodanie ziemniakówDo garnka z sosem dodaj podgotowane ziemniaki. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj 5-10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków.
  6. Dodanie groszkuGdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj mrożony groszek. Gotuj potrawę do miękkości groszku – około 6 minut. Przed podaniem dopraw ziemniaki w sosie curry solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać mrożony groszek, wymieszać składniki i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).

Z czym podawać ziemniaki w sosie curry?

Ziemniaki w sosie curry to samodzielny posiłek oraz dodatek do mięs, ryb i owoców morza. Możesz również dodać do ziemniaków z curry ulubione składniki i przygotować sycące danie jednogarnkowe. Przed podaniem możesz udekorować danie listkami świeżej mięty lub kolendry oraz skropić sokiem z cytryny bądź limonki.

Jak ugotować surowe ziemniaki w sosie curry?

Gotowanie surowych ziemniaków w sosie curry sprawia, że warzywa zyskują bardziej wyrazisty smak. Przygotuj sos curry zgodnie z powyższymi wskazówkami i przełóż do niego obrane ziemniaki. Gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Pamiętaj o częstym mieszaniu potrawy. Jeżeli sos curry bardzo zgęstnieje, to dodaj więcej bulionu lub mleka kokosowego – ziemniaki powinny być zanurzone w sosie. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj zielony groszek i gotuj do momentu, aż zmięknie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...