Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Cukinia to warzywo, które ostatnio jest dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Nieduże, młode i jędrne cukinie aż proszą się, by je kupić i zamienić w pyszne danie. Dlatego tak naprawdę proponowaną przez nas potrawę możesz przyrządzać kiedy tylko masz na to ochotę. Jednak najlepiej pasuje na ciepłe dni, bo warzywo to jest delikatne i nawet po nadzianiu mięsem nie zamienia się w ciężkie danie.
Jak przygotować cukinię do nadziania?
Do faszerowania należy wybrać młode, nieco grubsze cukinie. Dzięki temu zmieści się w nie więcej farszu. Warzyw nie należy obierać, bo mają cienką skórkę, która dodaje smaku, pięknie wygląda i zawiera wiele cennych składników. Po umyciu cukinie trzeba wytrzeć i przekroić wzdłuż na połowę. Potem przy pomocy łyżeczki należy wydrążyć ze środka warzywa miąższ z nasionkami. Teraz cukinię warto oprószyć solą i ewentualnie pieprzem i odstawić na pół godziny.
Niektórzy podpiekają cukinię przed nadzianiem. Jednak nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli sięgamy po młode warzywo. Upiecze się w tym samym czasie co farsz. Warto jednak zadbać o to, by nadzienie było soczyste lub polać całość sosem i dopiero zapiec. Można też podlać nadziane warzywa odrobiną bulionu lub wody. Parujący płyn przyspieszy mięknięcie cukinii i sprawi, że potrawa nie będzie sucha.
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem
Cukinia nadziewana mięsnym farszem jest sycąca i bardzo smaczna. Ja jednak lubię połączyć mielone mięso z ugotowanym ryżem, dzięki czemu farsz i całe danie zyskuje lekkość i delikatność. Zwykle dodaję też do niego trochę koncentratu pomidorowego, który doskonale zaostrza smak dania. Wtedy nie muszę już przygotowywać sosu pomidorowego. Wystarcza już sam beszamel.
Przepis: Cukinia faszerowana
Cukinie nadziewane farszem z mielonego mięsa, ryżu i warzyw zapiekane z serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 3 większe, młode cukinie
- 100 g ryżu białego
- 400 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml bulionu
- oregano
- sól, pieprz
- 100 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Z każdej wydrąż miąższ z nasionkami, nie wyrzucaj go. Wydrążone cukinie oprósz solą i pieprzem, odstaw.
- Gotowanie ryżu i smażenie warzywRyż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany miąższ z cukinii, pokrojoną paprykę i posiekany czosnek. Składniki oprósz solą i pieprzem, przesmaż i podduś, przestudź.
- Przygotowanie farszuMięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem i podduszonymi warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, trochę oregano, soli i pieprzu, wymieszaj.
- Nadziewanie i pieczenie cukiniiCukinie napełnij przygotowanym farszem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, farsz polej bulionem. Cukinie posyp startym serem, podlej 1/2 szklanki wody. Przykryj, piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na farsz do cukinii
Cukinia dobrze smakuje też z innymi farszami. Można ją nadziać np. kuskusem i warzywami, grzybami i ryżem, twarogiem i szpinakiem, serem feta i podduszoną cukinią czy też mozzarellą i pomidorami. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubicie i jakie składniki macie właśnie w swoim zasięgu. Pamiętajcie jednak o tym, by farsz był soczysty lub zapiekajcie danie w otulinie sosu beszamelowego lub pod pierzynką z żółtego sera.