Domowy dżem truskawkowy robię z małą ilością cukru. Zawsze pierwszy znika ze spiżarni
Tradycyjne przepis na dżemy truskawkowe wymagają dużej ilości cukru i długiego gotowania. Ja staram się zawsze w przetworach w miarę możliwości ten cukier ograniczać, dlatego od lat domowy dżem truskawkowy robię zawsze dodatkiem produktu żelującego na bazie pektyny (produkty typu żelfiks, cukry żelujące lub czysta pektyna). Nie należy się ich bać: pektyna to naturalny środek żelujący zawarty w owocach. Sprawia, że sok puszczany przez owoce szybko gęstnieje i nie ma potrzeby długiego gotowania owoców. Dzięki temu zachowują ładny kolor, jędrność i smak.
Jak zrobić dżem truskawkowy?
Najważniejsze to wybrać ładne owoce. Nie mogą być nadpsute, mieć śladów pleśni: to najprostsza droga to tego, aby dżemy się zepsuły. Ja do dżemów kroję owoce na mniejsze kawałki, takie lepiej puszczają sok i sam dżem jest wygodny w jedzeniu. Kupując żelfiks lub cukier żelujący zwróć uwagę na oznaczenia. To niskosłodzonego dżemu należy dodać produkt oznaczony 3:1. To oznacza, że na kilogram owoców, wystarczy 1/3 kilograma cukru (dla porównania przy produktach z oznaczeniem 1:1 bierzemy kilo cukru na kilogram owoców).
Ważne: jeśli używasz cukru żelującego, to jest to produkt, który ma już w składzie cukier. Zwróć wówczas na instrukcję podaną na opakowaniu. Przeczytaj też skład – często tego typu cukry zawierają kwasek cytrynowy. Wówczas możesz pominąć dodatek soku z cytryny, ale dodaj skórkę cytrynową, która rewelacyjnie podkręca smak dżemu.
Przepis: Niskosłodzony dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy z żelfiksem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1200
Składniki
- 1 kg truskawek
- żelfiks 3-1
- 350 g cukru
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie truskawek i cytrynyTruskawki umyj, usuń szypułki, pokrój owoce na mniejsze cząstki. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
- Robienie dżemuTruskawki przełóż do garnka, wsyp żelfiks i cały czas mieszając, zagotuj owoce. Dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny i gotuj wszystko ok. 4-5 minut (cały czas mieszaj). Gorący dżem od razu przekładaj do wyparzonych słoików i odwracaj do góry dnem.
Ja nie pasteryzuję dodatkowo dżemu, tym bardziej że słoiki znikają u mnie w ciągu kilku miesięcy. Jeśli chcesz zachować je na dłużej, gorące zagotuj jeszcze przez 5 minut w garnku z wodą, abo wstaw do piekarnika.
Co dodać do dżemu truskawkowego?
Ja lubię aromatyzować dżem truskawkowy skórką z cytryny. Ale nie jest to jedyna możliwość. Możesz dodać do truskawek np. odrobinę rumu, świetnie się sprawdzi wanilia (dodaj do gotowania ziarenka i rozkrojoną laskę, samą laskę wyjmij przed przełożeniem dżemu do słoiczków). Do truskawek możesz także dodać odrobinę kardamonu.