Zagniatam ciasto i owijam nim pyszny farsz. Na te knedle czekam cały rok

Dodano:
Knedle z truskawkami Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Uwielbiam sezonowe obiady, bo są pełne smaku i aromatu. Dokładnie takie, jak knedle z lekkim farszem, przy którym nie ma roboty. Wolę je 100 razy bardziej niż jakikolwiek mięsny obiad. Wy też je pokochacie.

Polska kluskami stoi. Uwielbiamy kluski ziemniaczane, takie jak: kopytka, kluski śląskie czy pyzy, a także twarogowe pierogi leniwe oraz drożdżowe pampuchy. Do klusek zaliczyć można też knedle, które robi się z ciasta ziemniaczanego lub twarogowego i nadziewa farszem słodkim lub wytrawnym. Dziś zrobimy knedle nadziewane truskawkami. Są tak pyszne, że nigdy nie mogę się im oprzeć i zjadam 1,5 porcji.

Czym można nadziać knedle?

Knedle można wypełnić nadzieniem wytrawnym lub słodkim. Wytrawny farsz można zrobić np.: z mielonego mięsa, grzybów, kapusty kiszonej i grzybów, szpinaku i sera. Jeśli zaś chodzi o słodkie nadzienie, to zwykle robi się je z owoców świeżych lub mrożonych. Tutaj doskonale sprawdzają się truskawki, jagody, śliwki węgierki i morele. Smaczny farsz do knedli da się też zrobić z twarogu i rodzynek.

Jak zrobić knedle z truskawkami?

Ciasto na knedle z truskawkami można zrobić z ziemniaków lub z twarogu. Ja wolę ciasto ziemniaczane, bo jest bardziej sprężyste. Tu jednak warto pamiętać, że na ciasto ziemniaczane najlepsze będą ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Lepiej więc nie sięgać po młode ziemniaki, a raczej wybrać te jesienne.

Przepis: Knedle z truskawkami

Knedle z ciasta ziemniaczanego nadziewane truskawkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Na farsz:

  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie truskawekTruskawki przebierz, opłucz, osącz, odszypułkuj. Większe sztuki możesz przekroić na pół. Posyp je cukrem.
  2. Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź. Do ziemniaków dodaj szczyptę soli, mąkę i jajko. Zagnieć dość szybko gładkie ciasto.
  3. Formowanie knedliCiasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, podsypując mąką. Z placka szklanką wykrawaj krążki. Na każdym połóż truskawkę, dokładnie zlep brzegi, uformuj kule.
  4. Gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż knedle, zamieszaj. Gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze ok. 5 minut. Knedle wyjmij łyżką cedzakową na talerze, polej ulubionym dodatkiem.

Z czym podać knedle?

To, z czym podamy knedle, w dużej mierze zależy od rodzaju farszu. Wytrawne knedle można polać np. stopionym masłem, cebulką podsmażoną na oleju (można też do niej dodać trochę boczku), sosem śmietanowym, grzybowym czy pomidorowo-ziołowym. Natomiast słodkie knedle doskonale będą smakować polane masłem, posypane cukrem i cynamonem, a także polane śmietaną lub jogurtem naturalnym czy zmiksowanymi owocami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...