Przepis na te kotlety mam od teściowej. Są zdrowe, a moja rodzina się nimi zajada

Dodano:
Kotlety drobiowe Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Nie lubię przyrządzać schabowych, bo są tłuste i nie wychodzą na zdrowie. Jednak ostatnio zaczęłam robić kotlety z przepisu od teściowej. Są bardzo smaczne i o wiele zdrowsze. A cała rodzina się nimi zajada.

Kotlety schabowe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Tradycyjne, smaczne, jednak niezbyt zdrowe. Nie dość, że robi się je z tłustej wieprzowiny, to jeszcze smaży się w panierce. To danie to dla mnie masa zbędnych kalorii. Dlatego, gdy je jem, zawsze mam wyrzut sumienia. I nie chodzi tylko o to, że przytyję, ale bardziej o zdrowie moich najbliższych. Ostatnio jednak dostałam przepis od mojej teściowej na nieco zdrowszą wersję „schabowych”. Robi je z innego rodzaju mięsa i odpowiednio przyprawia, dzięki czemu smakują doskonale.

Jakie mięso można usmażyć, jak schabowe?

Choć tradycyjne kotlety schabowe robi się ze schabu wieprzowego, to podobne danie można zrobić też z innego mięsa. Ważne by było delikatne, bez przerostów tłuszczu i błon. Takie mięso da się bowiem ładnie rozbić i będzie delikatne po usmażeniu. W podobny sposób, jak kotlety schabowe można więc zrobić kotlety z polędwiczki wieprzowej. Jest ona delikatniejsza od schabu, a przy tym mniej kaloryczna. 100 g tego mięsa dostarcza ok. 140 kcal, przy czym 100 g schabu to ok. 240 kcal. Na podobne kotlety doskonale nadaje się też cielęcina. W 100 g ma ok. 150 kcal, a zrobione z niej „schabowe” zwie się sznyclami. Podobną kaloryczność będą też miały kotlety usmażone z piersi kurczaka. Jeśli jednak chcecie maksymalnie odchudzić to danie, przygotujcie kotlety z piersi indyczej. 100 g tego mięsa to tylko ok. 100 kcal.

Przepis mojej teściowej na kotlety drobiowe

Moja teściowa robi kotlety z pokrojonej piersi indyczej. Plastry mięsa rozbija gładką stroną tłuczka, bo są delikatne i łatwo je porozrywać. W jej kotletach zachwyca mnie smak, który zawdzięczają aromatycznym dodatkom.

Przepis: Kotlety drobiowe

Kotlety a la schabowe z piersi indyka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnki
  • estragon
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 starta bułka grahamka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilet z piersi indyka opłucz, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku i estragonem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  2. Smażenie kotletówNa jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajko z mlekiem, na trzeci wysyp startą grahamkę. Na patelni rozgrzej olej. Plastry mięsa panieruj w mące, jajku i grahamce. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pomysły na zdrową panierkę do kotletów

Na kaloryczność kotletów wpływa nie tylko rodzaj mięsa, ale też sama panierka. Od tego bowiem, czy chłonie dużo tłuszczu i czy sama w sobie jest wartościowa, zależy w dużej mierze wartość odżywcza kotletów. Klasyczna panierka z mąki, jajka i tartej bułki jest bardzo smaczna, jednak biała bułka nie wnosi w potrawę cennych składników, a przy okazji mocno chłonie tłuszcz. Gdy zastąpisz ją np. startą grahamką, danie będzie zawierało więcej błonnika i witamin z grupy B. Jeszcze więcej zyskasz, gdy do panierowania kotletów użyjesz panierki zrobionej ze zmielonych płatków owsianych lub otrąb pszennych. Zawierają one mnóstwo cennych składników, a przy tym nie chłoną mocno tłuszczu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...