Mieszam twaróg z 2 dodatkami i w 5 minut robię pyszne śniadanie. Jest pożywne, ale nie tuczy
Co najszybciej można zrobić na śniadanie? Oczywiście niezawodne kanapki, jajecznicę albo parówki na ciepło. Jeśli jednak znudziły ci się te wszystkie opcje, możesz przygotować twarożek. Za każdym razem może mieć nieco inny smak, bo możesz zmieniać rodzaj użytego twarogu, a także dodatków. Dziś proponujemy twaróg z dwoma pospolitymi dodatkami. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale smakuje i robi się go 5 minut.
Z jakiego twarogu przygotować posiłek na śniadanie?
Na śniadaniowy twarożek doskonale nadaje się najpopularniejszy twaróg klinek czy kostka, zwany też białym serem. Wybierz chudy ser, jeśli liczysz kalorie albo jesteś na diecie. Twaróg półtłusty będzie bardziej smakowity, ale też bardziej kaloryczny. Tłusty ser można sobie odpuścić, bo wraz z nim dostarczymy tylko zbędnych kalorii. Oprócz białego sera, można też sięgnąć po ricottę albo twarożek ziarnisty.
Przepis na twaróg z dwoma apetycznymi dodatkami
By śniadanie dostarczyło wszystkich najpotrzebniejszych składników, twaróg z warzywami warto zjeść z kromką zdrowego pieczywa. Może to być chleb razowy, pełnoziarnisty czy bułki wielozbożowe.
Przepis: Twaróg śniadaniowy
Twaróg z dodatkiem pomidora i koperku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 210
Składniki
- 100 g twarogu
- 1 duży pomidor, np. malinowy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie twaroguTwaróg umieść w miseczce, rozdrobnij go widelcem. Dodaj pokrojony w dużą kostkę pomidor i posiekany koperek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Co jeszcze można dodać do twarogu z pomidorem?
Do naszego twarogu dorzuciliśmy tylko dwa dodatki i przyprawy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by śniadaniowy twarożek wzbogacić także innymi składnikami. Tu dobrze będą pasowały inne warzywa, np. ogórek świeży czy małosolny, cebula, papryka, a także kiełki, szczypiorek czy bazylia. Można też dodać trochę pestek dyni lub słonecznika albo posiekanych orzechów.