Te skrzydełka z kurczaka zachwycają bogatym smakiem. Robię je raz-dwa w piekarniku
Skrzydełka z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakują pieczone w piekarniku lub na grillu. Można je też smażyć, dusić i gotować na nich zupy. Zawierają sporo tłuszczu, który dodaje im smaku, ale też sprawia, że po upieczeniu przyjemnie chrupią. Dziś upieczemy je w aromatycznej posypce, która nie tylko doda im smaku, ale też zwiększy ich chrupkość.
Najlepsze marynaty do skrzydełek
Do skrzydełek można przygotować przeróżne marynaty, które nadadzą im określonego smaku.
- Jeśli lubisz pikantne skrzydełka, zamarynuj je w mieszance z jogurtu naturalnego, czosnku, papryki słodkiej i ostrej oraz soli, pieprzu i kminu.
- Gdy chcesz nadać skrzydełkom orientalnego smaku, przygotuj marynatę z oleju sezamowego, sosu sojowego, czosnku, miodu, imbiru i soku z limonki.
- Bardzo smaczne są też skrzydełka barbecue. By nadać im tego charakterystycznego smaku, zamarynuj je w kompozycji składającej się z ketchupu, musztardy, czosnku, sosu sojowego, octu jabłkowego, cukru, wędzonej papryki, soli i pieprzu.
- Miodowo-musztardową marynatę do skrzydełek zrobisz zaś z ostrej musztardy, miodu, czosnku, oleju, soli i pieprzu.
My przyrządzimy zaś skrzydełka w ziołowej marynacie, która doskonale będzie się komponować ze smakiem parmezanowej posypki.
Jak przygotować skrzydełka w parmezanowej posypce?
Parmezan to twardy ser o wyrazistym smaku. Dobrze się topi, ale też podnosi smak potraw. Dziś przygotowaliśmy z niego posypkę, którą oprószyliśmy skrzydełka pod koniec pieczenia. Efekt jest smaczny i apetyczny.
Przepis: Parmezanowe skrzydełka
Skrzydełka kurczaka pieczone w parmezanowej posypce
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- sól, pieprz
Na marynatę:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oleju
Na posypkę:
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Marynowanie skrzydełekSkrzydełka oczyść, opłucz, osusz. Każde podziel na trzy części, najmniejszą część odłóż np. na zupę. Skrzydełka oprósz solą i pieprzem. Z podanych składników przygotuj marynatę, polej nią skrzydełka, wymieszaj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Pieczenie skrzydełekSkrzydełka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by były ułożone w pojedynczej warstwie. Piecz je ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Posypywanie i dopiekanie skrzydełekSkładniki posypki wymieszaj. Skrzydełka obróć, posyp je mieszanką z parmezanem. Piecz jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumienią. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.
Inny sposób przyrządzenia parmezanowych skrzydełek
Parmezanowe skrzydełka możesz też usmażyć, zamiast upiec. Po zamarynowaniu osącz je, włóż na rozgrzany olej i smaż 10-12 minut. Po tym czasie skrzydełka zdejmij z tłuszczu, osącz i gorące posyp parmezanową posypką. Ser rozpuści się, dodając mięsu smaku. Jeśli jednak chcesz, by skrzydełka były chrupiące, po usmażeniu możesz je na 5 minut wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza.