Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć
Babeczki są smaczne i wygodne do jedzenia, dlatego zawsze cieszą się dużym powodzeniem wśród domowników. Uwielbiają je dzieci, ale i my dorośli chętnie podjadamy je na deser czy do kawy. I trudno odmawiać sobie tej przyjemności, zwłaszcza że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Dziś proponujemy przygotowanie babeczek z dodatkiem sezonowych owoców, czyli truskawek. Tak naprawdę wystarczy kilka pokrojonych owoców, by babeczki nabrały doskonałego smaku i aromatu.
Najlepsze dodatki do babeczek
Jednym z lepszych dodatków do babeczek są owoce. Warto sięgnąć zwłaszcza po świeże, sezonowe, bo są łatwo dostępne, pełne smaku i aromatu. W nałożone do foremek porcje ciasta, można więc powtykać kawałki truskawek, moreli, brzoskwiń, gruszek czy jabłek. Świetnie też sprawdzą się tu: borówki, maliny, jagody i porzeczki. Smak słodkich babeczek można podkręcić dodatkiem posiekanej czekolady czy orzechów, a także rodzynkami albo skórką startą z cytryny czy pomarańczy. Jeśli zaś chcecie przy okazji odmienić ich kolor, dodajcie do ciasta trochę ciemnego kakao.
Jak zrobić babeczki z truskawkami?
Truskawki do babeczek wcześniej umyj, by zdążyły się osuszyć. Dzięki temu nie nawilżą zbytnio ciasta. Pokrój je też na kawałki, a potem powciskaj w poporcjowane do foremek ciasto. Możesz je też dodać do ciasta i wymieszać, jednak wtedy łatwiej o rozgniecenie owoców i nierównomierne ich rozmieszczenie w cieście.
Przepis: Babeczki z truskawkami
Szybkie, aromatyczne babeczki z dodatkiem truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 200 ml mleka
- 150-200 g truskawek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie owocówTruskawki umyj, osącz, odszypułkuj. Pokrój je na kawałki, możesz oprószyć odrobiną mąki.
- Mieszanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej połącz jajka z olejem i mlekiem. Składniki suche wsyp do mokrych, wymieszaj łyżką.
- Pieczenie babeczekFormę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij do 2/3 wysokości ciastem. W każdą porcję ciasta wciśnij kilka kawałków owoców. Babeczki piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika oprósz je cukrem pudrem.
Jak ozdobić babeczki z truskawkami?
U mnie babeczki znikają z talerza, nim jeszcze zdążą wystygnąć. Dlatego też rzadko są ozdobione. Jeśli jednak chcecie, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, możecie je oprószyć cukrem pudrem lub zrobić na nich esy-floresy z lukru lub stopionej czekolady białej lub ciemnej. Doskonale smakują też babeczki z owocami upieczone z kruszonką.