To najprostsza zapiekanka, jaką znam. Rozcinam tylko osłonkę i dorzucam 4 dodatki

Dodano:
Zapiekanka z kaszanki Źródło: Shutterstock / CCat82
Kaszanka często ląduje na ruszcie grilla lub na patelni. Tymczasem można z niej też przyrządzić tanią i pyszną zapiekankę. Robi się ją ekspresowo, bo zawartość osłonki wystarczy połączyć z 4 dodatkami.

Niektórzy nigdy nie spróbowali kaszanki i pewnie nigdy tego nie zrobią. Jednak produkt ten ma też swoich wielbicieli. Trzeba przyznać, że ta podrobowa wędlina potrafi być bardzo smaczna. Wszystko oczywiście zależy od jej jakości i sposobu przyrządzenia. Dziś proponujemy zamienić ją w sycącą zapiekankę.

Wartość odżywcza kaszanki

Kaszanka to wędlina podrobowa produkowana z mięsa, tłuszczu, krwi, kaszy (gryczanej lub jęczmiennej) i przypraw. Ze względu na swój skład jest wysokokaloryczna i bogata w tłuszcze nasycone. Z tego powodu nie powinniśmy jeść jej zbyt często. Jednak ma też swoje zalety. I chodzi tu nie tylko o jej smak, ale też o wysoką pożywność. Kaszanka stanowi bowiem doskonałe źródło żelaza i witamin z grupy B. Jest też bogata w węglowodany złożone i pełnowartościowe białko.

Jak zrobić zapiekankę z kaszanki?

Zapiekanka z kaszanki to tak naprawdę mniej kłopotliwa wersja kaszanki pieczonej czy grillowanej. Nie wymaga jednak pilnowania, bo nic nie pęknie, ani się nie przypali. Wystarczy tylko wymieszać ją z kilkoma dodatkami, wstawić do piekarnika i nastawić odpowiedni czas pieczenia.

Przepis: Zapiekanka z kaszanki

Kaszanka zapiekana w naczyniu żaroodpornym z aromatycznymi dodatkami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kawałki kaszanki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kaszankiZ kaszanek zdejmij osłonki, wypełnienie umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojone w krążki cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.
  2. Zapiekanie potrawyNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego kaszankę z dodatkami. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Z czym podać zapiekankę z kaszanki?

Zapiekankę z kaszanki można podać z podobnymi dodatkami, jak np. grillowaną kaszankę. Danie to można zjeść z chlebem. W roli dodatku doskonale sprawdzi się ketchup i musztarda, a także kiszona kapusta, ogórek małosolny, kiszony lub konserwowy. Można też do niej podać sałatkę z pomidora i cebuli, surówkę z pora, paprykę grillowaną lub marynowaną. Jednym słowem potrawa ta lubi wyraziste dodatki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...