Tak podaję warzywa w ciepłe dni. Są idealne na lekką przekąskę i do mięs z grilla
Warzywa na przekąskę to bardzo dobry pomysł. Są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jednak nie zawsze chce się zjeść ot tak obraną marchewkę czy ogórek. Jeśli jednak zostaną pokrojone i apetycznie podane, to czemu nie? Ta kompozycja warzyw i sosu doskonale sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs. Doskonale zastąpi bowiem sałatkę.
Z jakich warzyw można przygotować przekąskę z sosem?
W zasadzie wszystkie warzywa można podać z sosem. Można, a nawet warto to zrobić, bo nie tylko zyskają na smaku, ale też staną się dla nas zdrowsze. Zawarty w sosie tłuszcz ułatwi bowiem przyswajanie witamin zawartych w warzywach. Jeśli jednak chodzi o naszą przekąskę, którą podajemy w specyficzny sposób, tu sprawdzą się jednak dość konkretne warzywa.
Do przygotowania przekąski z sosem w kubeczku najlepsze są jędrne, chrupiące warzywa, które da się pokroić w długie słupki. Jednym słowem powinny być one długie. Dlatego dobrze tu sprawdzą się warzywa takie jak: marchewka, ogórek, papryka, biała rzodkiew czy seler naciowy.
Jak zrobić warzywa z sosem na przekąskę i do mięs z grilla?
Pokrojone w słupki warzywa, podane w kubeczkach z sosem są wygodne do jedzenia i wyglądają bardzo apetycznie. Tu dobrze sprawdzą się plastikowe, przezroczyste kubeczki lub niewysokie szklanki.
Przepis: Warzywa z sosem
Słupki warzyw podane w kubeczkach z sosem jogurtowo-ziołowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 40 w każdej porcji
Składniki
- 1 długi ogórek
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta lub zielona
Na sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuDo jogurtu dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, trochę pieprzu i soli. Całość wymieszaj.
- Krojenie warzywMarchewki obierz, przekrój na połowę, pokrój w długie słupki. Pozostałe warzywa umyj, papryki oczyść z białych błon i nasion, również pokrój je w długie, wąskie słupki.
- Serwowanie przekąskiSos rozlej do szklaneczek lub plastikowych kubeczków. Do każdego naczynia włóż po kilka słupków każdego warzywa.
Te sosy też pasują do warzyw
Do naszej przekąski przygotowaliśmy sos jogurtowo-ziołowy. Jednak dobrze też sprawdzi się tu sos tzatziki albo serowy. Pokrojone warzywa można też maczać w aksamitnym sosie z awokado czy w hummusie. Gdy jednak podajecie te warzywa do grillowanego mięsa, postawcie raczej na lżejszy sos.