Tak podaję warzywa w ciepłe dni. Są idealne na lekką przekąskę i do mięs z grilla

Dodano:
Warzywa z sosem Źródło: Shutterstock / Diyana Dimitrova
Jeśli zastanawiasz się, co podać na przekąskę lub do grillowanego mięsa, szybko rozwiążemy twój problem. Tak samo szybko, jak kroi się warzywa i robi do nich prosty sos. Ten zestaw doskonale też sprawdzi się jako przekąska.

Warzywa na przekąskę to bardzo dobry pomysł. Są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jednak nie zawsze chce się zjeść ot tak obraną marchewkę czy ogórek. Jeśli jednak zostaną pokrojone i apetycznie podane, to czemu nie? Ta kompozycja warzyw i sosu doskonale sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs. Doskonale zastąpi bowiem sałatkę.

Z jakich warzyw można przygotować przekąskę z sosem?

W zasadzie wszystkie warzywa można podać z sosem. Można, a nawet warto to zrobić, bo nie tylko zyskają na smaku, ale też staną się dla nas zdrowsze. Zawarty w sosie tłuszcz ułatwi bowiem przyswajanie witamin zawartych w warzywach. Jeśli jednak chodzi o naszą przekąskę, którą podajemy w specyficzny sposób, tu sprawdzą się jednak dość konkretne warzywa.

Do przygotowania przekąski z sosem w kubeczku najlepsze są jędrne, chrupiące warzywa, które da się pokroić w długie słupki. Jednym słowem powinny być one długie. Dlatego dobrze tu sprawdzą się warzywa takie jak: marchewka, ogórek, papryka, biała rzodkiew czy seler naciowy.

Jak zrobić warzywa z sosem na przekąskę i do mięs z grilla?

Pokrojone w słupki warzywa, podane w kubeczkach z sosem są wygodne do jedzenia i wyglądają bardzo apetycznie. Tu dobrze sprawdzą się plastikowe, przezroczyste kubeczki lub niewysokie szklanki.

Przepis: Warzywa z sosem

Słupki warzyw podane w kubeczkach z sosem jogurtowo-ziołowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
40 w każdej porcji

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta lub zielona

Na sos:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuDo jogurtu dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, trochę pieprzu i soli. Całość wymieszaj.
  2. Krojenie warzywMarchewki obierz, przekrój na połowę, pokrój w długie słupki. Pozostałe warzywa umyj, papryki oczyść z białych błon i nasion, również pokrój je w długie, wąskie słupki.
  3. Serwowanie przekąskiSos rozlej do szklaneczek lub plastikowych kubeczków. Do każdego naczynia włóż po kilka słupków każdego warzywa.

Te sosy też pasują do warzyw

Do naszej przekąski przygotowaliśmy sos jogurtowo-ziołowy. Jednak dobrze też sprawdzi się tu sos tzatziki albo serowy. Pokrojone warzywa można też maczać w aksamitnym sosie z awokado czy w hummusie. Gdy jednak podajecie te warzywa do grillowanego mięsa, postawcie raczej na lżejszy sos.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...