Placki ziemniaczane z tym sosem to prawdziwy rarytas. Do tego obiadu nie trzeba już nic więcej
Placki ziemniaczane to proste i tanie danie, które potrafi smakować znakomicie. Trzeba tylko wybrać odpowiednie ziemniaki, przygotować z nich ciasto z niedużym dodatkiem mąki, a potem usmażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju. Niby proste, a tak często trudno spełnić te wszystkie warunki. Usmażone placki zwykle podaje się ze śmietaną i cukrem lub z samym cukrem. Jednak możliwości, z czym podać placki ziemniaczane, jest o wiele więcej. Dziś prezentujemy jedną z nich, a jest nią sos grzybowy.
Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?
Stopień rozdrobnienia ziemniaków ma wpływ na strukturę i puszystość placków ziemniaczanych. Jeśli zetrzemy je na drobnych oczkach tarki, placki będą dość zwarte, ale w potrawie nie będą wyczuwalne kawałki warzywa. Gdy ziemniaki zostaną starte na dużych oczkach, zamienią się w szwajcarskie rösti. Potrafi być ono bardzo smaczne, jednak nie wszyscy akceptują wyczuwalne kawałki ziemniaków w plackach. Wydaje się więc, że najlepszym rozwiązaniem jest ścieranie ziemniaków na średniej wielkości oczkach. Można je wymieszać z ziemniakami drobniej lub grubiej startymi, tak by dopasować strukturę warzywa do swoich preferencji.
Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym?
Logistyka w kuchni to ważna rzecz. Pozwala nie tylko zaoszczędzić czas, ale też odpowiednio zsynchronizować elementy dania. Ma też znaczenie w przygotowaniu placków ziemniaczanych z sosem grzybowym. Wiadomo przecież, że placki ziemniaczane najlepiej smakują jedzone zaraz po zdjęciu z patelni. Nie można więc pozwolić, by czekały na sos. Dlatego przygotowanie tego dania musisz zacząć od przyrządzenia sosu.
Przepis: Placki ziemniaczane z sosem
Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
Na sos:
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, całość przesmaż, często mieszając. Grzyby oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje większość płynu. Dodaj śmietankę, duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku.
- Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, opłucz. Połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a połowę na średnich oczkach. Obie części ziemniaków umieść na sicie, zawieś nad miską i odciśnij z nich nadmiar płynu. Gdy płyn postoi kilka minut, zlej go ostrożnie i dodaj do ziemniaków zebraną na dnie skrobię. Do ziemniaków zetrzyj też cebulę.
- Przygotowanie ciasta i smażenie plackówZiemniaki wymieszaj z cebulą, jajkiem, mąką i sporą ilością soli (ok. 1/2 łyżeczki). Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i spłaszcz je, by placki miały grubość ok. 1 cm. Smaż je na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane.
- Serwowanie plackówUsmażone placki zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z gorącym sosem grzybowym. Możesz go dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Jakie grzyby nadają się na sos grzybowy?
Sos grzybowy powinien być aromatyczny. Dlatego najsmaczniejszy robi się z grzybów leśnych. Tu najlepiej sprawdzą się prawdziwki, podgrzybki, maślaki i koźlaki. Można też sięgnąć po kurki, które już zaczęły pojawiać się w lasach. Dobrym zamiennikiem grzybów leśnych będą też pieczarki. Odpowiednio przyrządzony z nich sos potrafi smakować doskonale.