Puszyste naleśniki idealne na początek sezonu truskawkowego. Nikt im się nie oprze
Idealnie puszyste naleśniki z truskawkami i serem to jedno z moich ulubionych dań w sezonie truskawkowym. To delikatne ciasto i przepyszne nadzienie z sera i truskawek.
Jak zrobić naleśniki z truskawkami i serem?
Sekretem tych naleśników jest rewelacyjne ciasto i serowe nadzienie. Na zrobienie ciasta zarezerwuj nieco więcej czasu, ponieważ warto, aby "odpoczęło". Po zmiksowaniu składników, po prostu odstaw je nawet na 30 minut. Po co to robić? W tym czasie mąka napęcznieje, a zawarty w niej gluten sprawi, że ciasto po usmażeniu będzie elastyczne i będzie miało idealną konsystencję. Ten prosty patent pozwoli usmażyć idealne naleśniki, które nie będą rwały się przy przewracaniu na drugą stronę (uwierz, te pół godziny naprawdę robi różnicę).
Nasze nadzienie to twarożek połączony ze śmietanką. Najlepiej wykorzystać tu tłusty twaróg, który jest bardzo kremowy. Jeśli jednak wolisz wersję fit, weź twarożek chudy, a śmietankę zastąp jogurtem naturalnym. Jeśli lubisz bardzo słodkie dania, możesz dodać do ciasta 2-3 łyżeczki cukru. Do serka najlepiej dodać całe kawałki truskawek, będą ładnie wyglądały i dadzą nadzieniu ciekawą teksturę, ale można również owoce rozgnieść widelcem razem z twarożkowo-śmietankową masą.
Przepis: Naleśniki serem i truskawkami
Sezonowa wersja naleśników na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 541 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- szczypta soli
na krem:
- szklanka śmietanki 36%
- 400 tłustego twarożku
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta i nadzieniaSkładniki na ciasto zmiksuj i odstaw na ok. 20-30 minut. W tym czasie umyj truskawki i pokrój je na ćwiartki. Do twarożku dodaj cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszaj widelcem. Dodaj do twarożku truskawki.
- Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli jest taka potrzeba, posmaruj patelnię odrobiną oleju (olej jest w naleśnikach, więc jeśli masz dobrą patelnię, nie powinny przywierać). Gotowe naleśniki smaruj grubą warstwą serka z truskawkami i składaj lub zawijaj.
Naleśniki można podawać z polewami czy słodkimi sosami. Idealnie pasuje tu polewa czekoladowa, a jeśli kochasz nade wszystko truskawki, zmiksuj porcję truskawek z odrobiną ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny i polej owocowym sosem swoje naleśniki.
Słodkie naleśniki z serem i truskawkami możesz podawać jako posiłek (to coś dla fanów słodkich śniadań i obiadów), ale taki naleśnik zaserwowany z czekoladą, udekorowany listkami mięty lub melisy, będzie też idealnym deserem.