Ta sałatka zachwyca kolorami i zaskakuje składnikami. A smakuje, że palce lizać

Dodano:
Sałatka z truskawkami Źródło: Shutterstock / Tatiana Bralnina
Rusza sezon na krajowe truskawki. Warto więc przygotować z ich dodatkiem wiosenne dania. Jednym z nich jest kolorowa sałatka, w której łączymy zaskakujące składniki. Efekt jest naprawdę smaczny.

Pełne smaku i aromatu truskawki doskonale nadają się na przekąskę i do ucierania z cukrem. Jednak o tej porze roku, gdy ich ceny są jeszcze dość wysokie, można przygotować potrawy z ich dodatkiem. Jedną z nich jest oryginalna, wytrawna sałatka. Może zdziwi was, że dodaliśmy do niej truskawki. Jednak owoce te dzięki swojej soczystości i słodko-kwaśnemu smakowi dobrze komponują się z pozostałymi składnikami i wnoszą do sałatki dużo dobrego.

Dlaczego warto dodać truskawki do sałatki?

Truskawki warto dodawać do różnych potraw. Nie tylko dlatego, że apetycznie wyglądają i doskonale smakują. Również ze względu na ich wartość odżywczą. A w surowej postaci zachowują ją całkowicie. Co zdrowego zawierają truskawki?

Owoce te stanowią doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Dostarczają też potas, wapń, fosfor, magnez i mangan. Za ich sprawą truskawki dobrze wpływają na serce. W składzie truskawek istotne znaczenie mają też flawonoidy. Te substancje o działaniu przeciwutleniającym, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.

Truskawki są niskokaloryczne, bo w 90% składają się z wody. 100 g tych owoców dostarcza nam tylko ok. 30 kcal. Warto też po nie sięgać ze względu na zawartość błonnika. Składnik ten korzystnie wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie.

Jak zrobić kolorową sałatkę z truskawkami?

W tej sałatce mieszają się różne smaki: słodki, kwaśny, słony i ostry. Właśnie dlatego jest taka smaczna.

Przepis: Sałatka z truskawkami

Wytrawna sałatka z truskawek, awokado, cebuli i szpinaku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g truskawek
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mycie szpinaku i prażenie orzeszkówLiście szpinaku przebierz, opłucz, osusz. Wyłóż nimi półmisek lub duży, płaski talerz. Orzeszki podpraż chwilę na suchej patelni, wystudź.
  2. Krojenie składnikówAwokado umyj, wytrzyj, obierz, przekrój na połowę, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w sporą kostkę. Truskawki umyj, osącz, każdą przekrój na 2 lub 4 części. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  3. Wykańczanie sałatkiLiście szpinaku posyp pokrojonymi składnikami: awokado, truskawkami i cebulką. Polej sosem przygotowanym z oliwy, octu i miodu. Oprósz solą i pieprzem, posyp orzeszkami i sezamem.

Inne zaskakujące połączenia truskawek

O tym, że truskawki są doskonałe na przekąskę, do deserów i ciast, nie trzeba nikomu mówić. Oczywiście można z nich też robić pyszne koktajle, knedle, musy i dżemy. Jednak owoce te doskonale też komponują się z wytrawnymi dodatkami. Na ich bazie można przygotować sos do pieczonego czy duszonego mięsa, np. do wieprzowiny, cielęciny, wołowiny czy mięsa drobiowego. Co ciekawe, owoce te dobrze też komponują się z niektórymi rybami, np. z pstrągiem, łososiem. Z truskawek można przygotować słodko-pikantną salsę, a także marynatę do kurczaka czy indyka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...