Ta sałatka zachwyca kolorami i zaskakuje składnikami. A smakuje, że palce lizać
Pełne smaku i aromatu truskawki doskonale nadają się na przekąskę i do ucierania z cukrem. Jednak o tej porze roku, gdy ich ceny są jeszcze dość wysokie, można przygotować potrawy z ich dodatkiem. Jedną z nich jest oryginalna, wytrawna sałatka. Może zdziwi was, że dodaliśmy do niej truskawki. Jednak owoce te dzięki swojej soczystości i słodko-kwaśnemu smakowi dobrze komponują się z pozostałymi składnikami i wnoszą do sałatki dużo dobrego.
Dlaczego warto dodać truskawki do sałatki?
Truskawki warto dodawać do różnych potraw. Nie tylko dlatego, że apetycznie wyglądają i doskonale smakują. Również ze względu na ich wartość odżywczą. A w surowej postaci zachowują ją całkowicie. Co zdrowego zawierają truskawki?
Owoce te stanowią doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Dostarczają też potas, wapń, fosfor, magnez i mangan. Za ich sprawą truskawki dobrze wpływają na serce. W składzie truskawek istotne znaczenie mają też flawonoidy. Te substancje o działaniu przeciwutleniającym, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.
Truskawki są niskokaloryczne, bo w 90% składają się z wody. 100 g tych owoców dostarcza nam tylko ok. 30 kcal. Warto też po nie sięgać ze względu na zawartość błonnika. Składnik ten korzystnie wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie.
Jak zrobić kolorową sałatkę z truskawkami?
W tej sałatce mieszają się różne smaki: słodki, kwaśny, słony i ostry. Właśnie dlatego jest taka smaczna.
Przepis: Sałatka z truskawkami
Wytrawna sałatka z truskawek, awokado, cebuli i szpinaku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g truskawek
- 1 czerwona cebulka
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Mycie szpinaku i prażenie orzeszkówLiście szpinaku przebierz, opłucz, osusz. Wyłóż nimi półmisek lub duży, płaski talerz. Orzeszki podpraż chwilę na suchej patelni, wystudź.
- Krojenie składnikówAwokado umyj, wytrzyj, obierz, przekrój na połowę, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w sporą kostkę. Truskawki umyj, osącz, każdą przekrój na 2 lub 4 części. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Wykańczanie sałatkiLiście szpinaku posyp pokrojonymi składnikami: awokado, truskawkami i cebulką. Polej sosem przygotowanym z oliwy, octu i miodu. Oprósz solą i pieprzem, posyp orzeszkami i sezamem.
Inne zaskakujące połączenia truskawek
O tym, że truskawki są doskonałe na przekąskę, do deserów i ciast, nie trzeba nikomu mówić. Oczywiście można z nich też robić pyszne koktajle, knedle, musy i dżemy. Jednak owoce te doskonale też komponują się z wytrawnymi dodatkami. Na ich bazie można przygotować sos do pieczonego czy duszonego mięsa, np. do wieprzowiny, cielęciny, wołowiny czy mięsa drobiowego. Co ciekawe, owoce te dobrze też komponują się z niektórymi rybami, np. z pstrągiem, łososiem. Z truskawek można przygotować słodko-pikantną salsę, a także marynatę do kurczaka czy indyka.