Ten dżem robię szybko i za grosze. Jest doskonały do ciast i ciasteczek

Dodano:
Dżem rabarbarowy Źródło: Shutterstock / Ildi Papp
Rabarbar to sezonowy rarytas o kwaśnym smaku. Zawsze przygotowuję z niego kilka słoiczków dżemu, który doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. A robię go za grosze, bo rośnie w ogródku.

Rabarbar to sezonowe warzywo, które w kuchni wykorzystuje się, jak owoc. Ma bowiem wyjątkowo kwaśny smak, co jest bardziej charakterystyczne właśnie dla owoców. Można dodawać go do wielu potraw, jednak ja zwykle robię z niego dżem. Lubię mieć go w swoich zapasach, bo doskonale nadaje się do przełożenia tortu czy jako nadzienie do drożdżówek. Świetnie bowiem przełamuje słodki smak.

Czy trzeba obierać rabarbar?

Łodygi rabarbaru pokryte są skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub robi się grubsza i włóknista. W pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, w drugim już tak. O tej porze roku rabarbar zwykle jest jeszcze delikatny. Jednak w tym roku przyroda nieco przyspieszyła, warto więc sprawdzić, czy łodygi rabarbaru wymagają obrania. Najlepiej zrobić to, odcinając końce rabarbaru i podważając ostrzem noża, jego skórkę. Jeśli pociągnięta zejdzie w postaci pasków, należy ją usunąć. Z delikatnego rabarbaru trudno w ten sposób zdjąć skórkę.

Jak zrobić dżem z rabarbaru?

Dżem z rabarbaru wymaga sporego dodatku cukru. Cukier spełnia tu rolę konserwantu, ale też składnika neutralizującego kwaśność tego warzywa.

Przepis: Dżem z rabarbaru

Dżem z łodyg rabarbaru z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • 1 pomarańcza
  • 500 g cukru
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Krojenie rabarbaruŁodygi rabarbaru oczyść, dokładnie umyj, wytrzyj. W razie potrzeby obierz je ze skórki, pokrój na małe kawałki. Wsyp do rondla.
  2. Zdejmowanie skórki i wyciskanie soku z pomarańczyPomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Zdejmij nożem jej pomarańczową skórkę, drobno ją posiekaj. Owoc przekrój na połowę, wyciśnij z niego sok.
  3. Gotowanie dżemuDo rabarbaru dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wymieszaj, podgrzewaj całość na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość się zagotuje. Zmniejsz ogień pod rondlem i gotuj dżem bez przykrycia, aż zrobi się odpowiednio gęsty. Pod koniec gotowania dodaj do niego szczyptę cynamonu.
  4. Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij małe, wyparzone słoiczki. Dokładnie oczyść krawędzie słoików i pokrywki, szczelnie je zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach na blacie wyłożonym ściereczką. Pozostaw je do wystygnięcia. Dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wskazówka: Jeśli chcesz ograniczyć dodatek cukru do dżemu z rabarbaru, możesz go częściowo zastąpić zagęszczającym dodatkiem zawierającym pektynę. Dzięki temu dżem będzie mniej kaloryczny, bardziej kwaśny, ale równie gęsty.

Z czym warto łączyć rabarbar?

Rabarbar w dżemach, ale też i sosach, warto łączyć z innymi owocami. Najlepiej takimi, które są dość słodkie i lekko neutralizują kwaśny smak tego warzywa. Tu dobrze sprawdzą się zawsze dostępne jabłka oraz występujące w tym samym czasie, co rabarbar truskawki. Jeśli zaś masz do dyspozycji zielone łodygi rabarbaru, dobrze jest połączyć je właśnie z truskawkami także ze względu na kolor przetworu. Truskawki ładnie go zabarwią i sprawią, że dżem nie będzie zgniłozielony. Do dżemu z rabarbaru warto też wsypać odrobinę imbiru, wanilii czy cynamonu. Przyprawy tedodadzą aromatu i ciekawszego smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...