Ten dżem robię szybko i za grosze. Jest doskonały do ciast i ciasteczek
Rabarbar to sezonowe warzywo, które w kuchni wykorzystuje się, jak owoc. Ma bowiem wyjątkowo kwaśny smak, co jest bardziej charakterystyczne właśnie dla owoców. Można dodawać go do wielu potraw, jednak ja zwykle robię z niego dżem. Lubię mieć go w swoich zapasach, bo doskonale nadaje się do przełożenia tortu czy jako nadzienie do drożdżówek. Świetnie bowiem przełamuje słodki smak.
Czy trzeba obierać rabarbar?
Łodygi rabarbaru pokryte są skórką, która w zależności od dojrzałości warzywa, jest delikatna lub robi się grubsza i włóknista. W pierwszym przypadku rabarbaru nie trzeba obierać, w drugim już tak. O tej porze roku rabarbar zwykle jest jeszcze delikatny. Jednak w tym roku przyroda nieco przyspieszyła, warto więc sprawdzić, czy łodygi rabarbaru wymagają obrania. Najlepiej zrobić to, odcinając końce rabarbaru i podważając ostrzem noża, jego skórkę. Jeśli pociągnięta zejdzie w postaci pasków, należy ją usunąć. Z delikatnego rabarbaru trudno w ten sposób zdjąć skórkę.
Jak zrobić dżem z rabarbaru?
Dżem z rabarbaru wymaga sporego dodatku cukru. Cukier spełnia tu rolę konserwantu, ale też składnika neutralizującego kwaśność tego warzywa.
Przepis: Dżem z rabarbaru
Dżem z łodyg rabarbaru z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 1 pomarańcza
- 500 g cukru
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Krojenie rabarbaruŁodygi rabarbaru oczyść, dokładnie umyj, wytrzyj. W razie potrzeby obierz je ze skórki, pokrój na małe kawałki. Wsyp do rondla.
- Zdejmowanie skórki i wyciskanie soku z pomarańczyPomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Zdejmij nożem jej pomarańczową skórkę, drobno ją posiekaj. Owoc przekrój na połowę, wyciśnij z niego sok.
- Gotowanie dżemuDo rabarbaru dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wymieszaj, podgrzewaj całość na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość się zagotuje. Zmniejsz ogień pod rondlem i gotuj dżem bez przykrycia, aż zrobi się odpowiednio gęsty. Pod koniec gotowania dodaj do niego szczyptę cynamonu.
- Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij małe, wyparzone słoiczki. Dokładnie oczyść krawędzie słoików i pokrywki, szczelnie je zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach na blacie wyłożonym ściereczką. Pozostaw je do wystygnięcia. Dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wskazówka: Jeśli chcesz ograniczyć dodatek cukru do dżemu z rabarbaru, możesz go częściowo zastąpić zagęszczającym dodatkiem zawierającym pektynę. Dzięki temu dżem będzie mniej kaloryczny, bardziej kwaśny, ale równie gęsty.
Z czym warto łączyć rabarbar?
Rabarbar w dżemach, ale też i sosach, warto łączyć z innymi owocami. Najlepiej takimi, które są dość słodkie i lekko neutralizują kwaśny smak tego warzywa. Tu dobrze sprawdzą się zawsze dostępne jabłka oraz występujące w tym samym czasie, co rabarbar truskawki. Jeśli zaś masz do dyspozycji zielone łodygi rabarbaru, dobrze jest połączyć je właśnie z truskawkami także ze względu na kolor przetworu. Truskawki ładnie go zabarwią i sprawią, że dżem nie będzie zgniłozielony. Do dżemu z rabarbaru warto też wsypać odrobinę imbiru, wanilii czy cynamonu. Przyprawy tedodadzą aromatu i ciekawszego smaku.