Szparagi nadziewam na patyczki do szaszłyków. Ta ekspresowa przekąska robi u mnie furorę
Skusiłem się na przygotowanie szparagów na patyczkach do szaszłyków, ponieważ wyglądają elegancko i smakują wyśmienicie. Szparagi mają delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z czosnkiem, słonym sosem sojowym i kwaśnym sokiem z cytryny. To idealny dodatek do mięs i innych dań z grilla. Zrobienie tych szparagów z grilla jest bajecznie proste, a uwierzcie mi robią wrażanie.
Jak zrobić grillowane szparagi na patyczkach?
Grillowane szparagi smakują wyśmienicie, a robi się je ekspresowo. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie prostych składników. Większość z nich najczęściej masz w domu.
Wskazówka: jeśli lubisz sezamowy posmak, to oliwę z oliwek w moim przepisie możesz zamienić na olej sezamowy.
Przepis: Szparagi grillowane na patyku
Dzięki prostocie przygotowania i wyrafinowanemu smakowi są doskonałym wyborem na specjalne okazje. Zachwycają nawet najbardziej wymagających gości.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 500 g świeżych szparagów
- sól
- pieprz
Na marynatę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- 1 łyżka sezamu
- 1 pęczek zieleniny do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szparagówSzparagi dokładnie umyj i delikatnie osusz, a następnie odłam twarde końcówki (szparagi łatwo się łamią w odpowiednim miejscu). Następnie nabij po 5 szparagów na dwa patyczki do szaszłyków – jeden w dolej części warzywa, a drugi pod ok 2 cm pod główką szparagu.
- Przygotowanie marynatyW miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek (ewentualnie przeciśnięty przez praskę).
- Marynowanie szparagówPędzelkiem kuchennym posmaruj szparagi z obu stron przygotowaną marynatą. Następnie dopraw warzywa solą i pieprzem.
- GrillowanieTak przygotowane „szaszłyki” połóż na grillu i piecz przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż szparagi będą miękkie. Uważaj, aby ich nie przepalić.
Idealnie przygotowane szparagi są jędrne, ale miękkie. Po zdjęciu warzyw z grilla posyp je sezamem oraz świeżo posiekaną zieleniną – możesz wykorzystać bazylię, natkę pietruszki lub szczypiorek. Szparagi podawaj gorące jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Jak zrobisz szparagi na patyczkach w piekarniku?
Szparagi nadziane na patyczki do szaszłyków i uszykowane jak te na grilla możesz śmiało zrobić w piekarniku. To doskonała alternatywa dla grillowania, jeśli okaże się, że pogoda nie dopisała. W tym celu rozgrzej piekarnik do 200°C. Szparagi połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10-15 minut, obracając je w połowie czasu pieczenia.