Smażę ziemniaki na patelni i wybijam na nie jajka. To danie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Danie z patelni dla wielu osób brzmi bardzo dobrze. A ziemniaki z patelni jeszcze lepiej. Wiadomo bowiem, że każdy ma je w domowych zapasach i że musi z nich powstać coś smacznego. Zwłaszcza jeśli dołoży się trochę innych warzyw i kiełbasy i całość poda się pod płaszczykiem z sadzonych jajek. Koniecznie przetestujcie to proste i tanie danie.
Czy trzeba gotować ziemniaki do dania z patelni?
Smażenie ziemniaków na patelni zajmuje trochę czasu. Dlatego wiele osób wcześniej je obgotowuje. I jest to jedna z możliwości, która nieco skraca czas przygotowania tego dania. Jednak jak dla mnie ziemniaki smażone od surowości i te podgotowane, smakują nieco inaczej. Pierwsze są jędrniejsze, drugie często zaczynają rozpadać się w czasie smażenia. Z tego powodu wolę smażyć surowe ziemniaki. Wcześniej kroję je tylko w kostkę lub w niezbyt grube plasterki. A jeśli sięgniecie po młode ziemniaki, ich smażenie nie zajmie wam dużo czasu.
Jak zrobić ziemniaki z patelni z jajkiem sadzonym?
Do przygotowania tego dania wystarczy 30 minut. Musisz jednak pilnować ziemniaki w czasie smażenia, by się nie przypaliły. Przed podaniem potrawę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis: Ziemniaki z patelni z jajkiem sadzonym
Ziemniaki smażone na patelni z cebulą, papryką i kiełbasą pod przykrywką z jajek sadzonych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 1 papryka (może być np. 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej)
- 4 jajka
- czosnek granulowany
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówZiemniaki obierz (młode możesz tylko wyszorować), opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę lub w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę lub w paski. Kiełbasę pokrój w talarki.
- Smażenie daniaNa dużej patelni rozgrzej olej. Wsyp kiełbasę i cebulę i podsmaż je. Dodaj ziemniaki i często mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Dodaj paprykę, podsmaż ją z pozostałymi składnikami. Potrawę oprósz czosnkiem granulowanym, tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, smaż na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodawanie jajekNa ziemniaki podsmażone z dodatkami ostrożnie wybij jajka. Patelnię przykryj i smaż całość na niedużym ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Jajka oprósz solą i pieprzem.
Wskazówka: Jeśli przygotujesz danie na stalowej patelni (bez plastikowej rączki), po wybiciu jajek na ziemniaki całość możesz wstawić do piekarnika. Ustaw go na ogrzewanie od góry i na temperaturę ok. 200 stopni Celsjusza, a jajka błyskawicznie się zetną.
Co jeszcze można dodać do ziemniaków z patelni?
W moim przepisie ziemniaki podsmażyłam z cebulą, papryką i kiełbasą. Jednak do tego dania można też dodać pieczarki, czosnek czy pokrojoną cukinię. Dobrze też sprawdzą się pomidory, brokuły, a nawet szparagi. Dzięki dodanym warzywom danie będzie jeszcze bardziej apetyczne, smaczne i pożywne. Zamiast kiełbasy możecie też użyć wędzonego boczku czy plasterków szynki. Jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść jajek, danie może posypać startym serem, np. mozzarellą, cheddarem i całość podgrzać pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Danie nabierze smaku i soczystości.