Smażę ziemniaki na patelni i wybijam na nie jajka. To danie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Dodano:
Ziemniaki z jajkiem sadzonym Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Dania z patelni są smaczne i szybkie do przygotowania. Dziś proponuję wam prostą potrawę bazującą na ziemniakach i kiełbasie. Jej pysznym zwieńczeniem są jajka sadzone. U mnie ten obiad znika raz dwa.

Danie z patelni dla wielu osób brzmi bardzo dobrze. A ziemniaki z patelni jeszcze lepiej. Wiadomo bowiem, że każdy ma je w domowych zapasach i że musi z nich powstać coś smacznego. Zwłaszcza jeśli dołoży się trochę innych warzyw i kiełbasy i całość poda się pod płaszczykiem z sadzonych jajek. Koniecznie przetestujcie to proste i tanie danie.

Czy trzeba gotować ziemniaki do dania z patelni?

Smażenie ziemniaków na patelni zajmuje trochę czasu. Dlatego wiele osób wcześniej je obgotowuje. I jest to jedna z możliwości, która nieco skraca czas przygotowania tego dania. Jednak jak dla mnie ziemniaki smażone od surowości i te podgotowane, smakują nieco inaczej. Pierwsze są jędrniejsze, drugie często zaczynają rozpadać się w czasie smażenia. Z tego powodu wolę smażyć surowe ziemniaki. Wcześniej kroję je tylko w kostkę lub w niezbyt grube plasterki. A jeśli sięgniecie po młode ziemniaki, ich smażenie nie zajmie wam dużo czasu.

Jak zrobić ziemniaki z patelni z jajkiem sadzonym?

Do przygotowania tego dania wystarczy 30 minut. Musisz jednak pilnować ziemniaki w czasie smażenia, by się nie przypaliły. Przed podaniem potrawę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepis: Ziemniaki z patelni z jajkiem sadzonym

Ziemniaki smażone na patelni z cebulą, papryką i kiełbasą pod przykrywką z jajek sadzonych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1 papryka (może być np. 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej)
  • 4 jajka
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówZiemniaki obierz (młode możesz tylko wyszorować), opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę lub w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę lub w paski. Kiełbasę pokrój w talarki.
  2. Smażenie daniaNa dużej patelni rozgrzej olej. Wsyp kiełbasę i cebulę i podsmaż je. Dodaj ziemniaki i często mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Dodaj paprykę, podsmaż ją z pozostałymi składnikami. Potrawę oprósz czosnkiem granulowanym, tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, smaż na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Dodawanie jajekNa ziemniaki podsmażone z dodatkami ostrożnie wybij jajka. Patelnię przykryj i smaż całość na niedużym ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Jajka oprósz solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli przygotujesz danie na stalowej patelni (bez plastikowej rączki), po wybiciu jajek na ziemniaki całość możesz wstawić do piekarnika. Ustaw go na ogrzewanie od góry i na temperaturę ok. 200 stopni Celsjusza, a jajka błyskawicznie się zetną.

Co jeszcze można dodać do ziemniaków z patelni?

W moim przepisie ziemniaki podsmażyłam z cebulą, papryką i kiełbasą. Jednak do tego dania można też dodać pieczarki, czosnek czy pokrojoną cukinię. Dobrze też sprawdzą się pomidory, brokuły, a nawet szparagi. Dzięki dodanym warzywom danie będzie jeszcze bardziej apetyczne, smaczne i pożywne. Zamiast kiełbasy możecie też użyć wędzonego boczku czy plasterków szynki. Jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść jajek, danie może posypać startym serem, np. mozzarellą, cheddarem i całość podgrzać pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Danie nabierze smaku i soczystości.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...