Biorę liście sałaty i zawijam w nie 3 składniki. Trudno o lżejszą i zdrowszą przekąskę
Już niby po kolacji, a co chwilę ktoś zagląda do lodówki. Czy w waszych domach też tak bywa? Ja bardzo tego nie lubię, bo uważam, że kolacja kończy moje kulinarne poczynania w danym dniu. Jednak często ulegam i robię jakieś małe co nieco na przekąskę. Powinno być lekkie i niezbyt kaloryczne, a przy tym niezbyt pracochłonne. Dlatego mój wybór zwykle pada na roladki z sałaty. Wystarczy położyć na nich kilka prostych składników, zrolować i gotowe.
Jaka sałata nadaje się na roladki?
Sałata doskonale nadaje się na przekąskowe roladki. By jednak jej liście dały się zwinąć, muszą być dość elastyczne. Dlatego najlepiej sprawdzi się tu sałata masłowa i sałata o karbowanych liściach. Jednak można też użyć liści sałaty lodowej oraz większych liści sałaty rzymskiej. Mają one większą chrupkość i przyjemnie się je zjada. Trzeba jednak odpowiednio je zwijać. Liście sałaty rzymskiej najlepiej jest rolować wzdłuż zgrubienia. Natomiast liście sałaty lodowej można przekroić na pół, usuwając z nich zgrubienie i dopiero wtedy zawijać w nie wybrane składniki.
Jak zrobić roladki z sałaty na przekąskę?
Doskonałym nadzieniem do roladek z sałaty są paluszki krabowe. Jeśli macie takie, które od razu nadają się do jedzenia, wystarczy położyć je na liściach i zwinąć. Mrożone paluszki krabowe, po rozmrożeniu można też obsmażyć w mące. Dzięki temu przekąska zyska na chrupkości. Bardzo dobrym nadzieniem jest też filet z tuńczyka z puszki. Wystarczy, go tylko podzielić na zgrabne kawałki.
Przepis: Roladki z sałaty
Liście sałaty zawijane z tuńczykiem, paluszkami krabowymi i warzywami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 6 dużych liści sałaty masłowej
- 1 duża marchewka
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 6 paluszków krabowych
- 1 puszka fileta z tuńczyka
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie liściSałatę podziel na pojedyncze liście. Dokładnie je opłucz i osusz. Z każdego liścia odkrój zgrubiały środek, dzięki czemu każdy liść podzielisz na dwie części.
- Krojenie warzywMarchewkę obierz, pokrój w słupki, wrzuć na wrzątek, gotuj 2 minuty, osącz, wystudź. Możesz też użyć surowej marchewki lub gotowanej marchewki np. z zupy. Ogórek umyj, wytrzyj, obierz, pokrój w długie słupki.
- Formowanie roladekKażdy liść sałaty cienko posmaruj majonezem po wewnętrznej stronie. Na jednym brzegu liścia połóż paluszek krabowy lub trochę tuńczyka, a także 1-2 słupki ogórka i marchewki. Zwiń roladkę. Tak samo przygotuj pozostałe roladki.
Czym jeszcze można nadziać roladki z sałaty?
Ja do przygotowania roladek z sałaty używam zwykle tuńczyka i paluszków krabowych. Często mam je bowiem w swoich zapasach, a przy okazji są całkiem zdrowe. Jednak zamiast nich do środka sałatowej roladki można też włożyć obsmażoną, dużą krewetkę czy usmażony pasek z fileta z piersi kurczaka. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by na liści sałaty położyć plaster szynki albo żółtego sera. Słupki warzyw, np. papryki, ogórka świeżego czy małosolnego albo awokado będą doskonałym dopełnieniem tej zdrowej przekąski. W liście sałaty możesz też zawinąć porcję pasty jajecznej lub twarogowej.