Odkryj mój 10-minutowy koktajl z awokado i banana. Przepis idealny na mały i duży głód
Ogromną zaletą wszelkiego rodzaju koktajli jest łatwość ich przygotowania oraz dopasowania do indywidualnych preferencji smakowych i rodzaju stosowanej diety. Koktajl z awokado i banana możesz przygotować z dodatkiem miodu (opcjonalnie cukru) lub w wersji bez słodkich dodatków, a także w wersji wegańskiej.
Jak zrobić koktajl z awokado i banana?
Wystarczy 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się smakiem pysznego i zdrowego koktajlu. Możesz go przygotować, korzystając z blendera ręcznego lub kielichowego. Do koktajlu doskonale nadają się dojrzałe banany z brązowymi plamkami na skórce – są słodkie, co pozwala zrezygnować z dodawania miodu. Kupując awokado, wybierz dojrzałe owoce – awokado powinno być miękkie na obu końcach. Polecam użyć do koktajlu awokado odmiany Hass o ciemnej skórce.
Rada: jeżeli nie lubisz gęstych koktajli, to możesz jogurt naturalny wykorzystany w moim przepisie zastąpić maślanką lub mlekiem.
Przepis: Koktajl z awokado i banana
Ten napój to mój zdrowy sposób na mały i duży głód.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1,5 dojrzałego awokado
- 3 średnie dojrzałe banany
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Miąższ z pozostałego awokado pokrój na plasterki – wykorzystasz go do dekoracji gotowego koktajlu. Banany obierz i połam na mniejsze kawałki.
- MiksowanieW wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieść awokado, banany, miód (opcjonalnie) oraz jogurt naturalny (najlepiej niezbyt gęsty). Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Spróbuj gotowy koktajl i dodaj sok z cytryny do smaku.
Koktajl z awokado i banana podawaj zaraz po przygotowaniu. Brzeg szklanek udekoruj plasterkami awokado.
Opcjonalne dodatki i zamienniki do koktajlu z awokado i banana
Przepis na koktajl z awokado i banana możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego np. świeże liście szpinaku, świeżą bazylię, listki mięty lub melisy, selera naciowego, sok z limonki, jabłko, ananasa lub gruszkę. Doskonale smakuje również koktajl z banana i awokado z dodatkiem nasion lnu.
Koktajl z banana i awokado możesz wzbogacić o cenne składniki odżywcze, dodając do niego nieco serwatki, która jest bogata w białko, witaminy i minerały oraz doskonale wzmacnia odporność organizmu.
Jeżeli chcesz przygotować koktajl z awokado w wersji wegańskiej, to zastąp tradycyjny nabiał np. jogurtem kokosowym, mlekiem kokosowym, mlekiem migdałowym lub mlekiem owsianym. Miód możesz zastąpić syropem z agawy.