Do truskawek dodaję jeden nieoczywisty składnik. Uwielbiam to sezonowe połączenie smaków
Truskawki i szparagi to moje ulubione sezonowe produkty z warzywniaka. Nie tak dawno znajomy kucharz pokazał mi, że można je łączyć, robiąc z nich przepyszne sałatki i zaskakujące przekąski. Do truskawek pasują zarówno białe jak i zielone szparagi.
Jak jeść szparagi na surowo?
Białe i zielone szparagi są idealne do chrupania na surowo. Białe szparagi trzeba jednak wcześniej obrać. Ważne, aby wybrać świeże, chrupiące szparagi, które będą wręcz tryskać sokiem przy krojeniu – takie są najlepsze. Zielone szparagi można jeść ze skórką, jednak koniecznie trzeba odłamać zdrewniałe końcówki. Surowe szparagi są idealnym dodatkiem do wiosennych sałatek. Można je kroić w plasterki, dłuższe kawałki albo – to mój ulubiony sposób – pokroić je wzłuż obieraczką tworząc długie paski, które wyglądają niczym szparagowe tagliatelle.
Jak połączyć truskawki i szparagi?
Moje ulubione połączenie truskawek i szparagów to truskawki z białymi szparagami. Jedne i drugie kroję w plasterki, układam na półmisku i polewam prostym winegretem, czyli sosem z oliwy, soku z cytryny, szczypty soli i odrobiny miodu (na 3 łyżki oliwy, daję łyżkę soku z cytryny i pół łyżeczki miodu). Do takiej sałatki można także dodać świeży szpinak albo rukolę.
Na podobnej zasadzie można zrobić sałatkę z zielonych szparagów. Aby uzyskać ciekawy efekt, wybierz grubsze szparagi i zrób z nich obieraczką długie wstążki. Truskawki pokrój na połówki, dołóż uprażone orzechy włoski, żółte pomidorki koktajlowe i wiórki parmezanu. Do sosu winegret możesz dodać odrobinę ostrej musztardy, która podkręci smak dania.
Ze surowych szparagów i truskawek możesz też zrobić kolorowe szaszłyki, które będą oryginalną przekąską na imprezy plenerowe. Na patyczki nadziej truskawki i kawałki białych i zielonych szparagów. Oprósz wszystko solą i gotowe.